Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Science LinX nieuwsbrief voor November 2013

31 oktober 2013

Kijk op onze website voor de online versie van deze nieuwsbrief.

Uitgelicht: het Bètasteunpunt

De Website van het Bètasteunpunt is de afgelopen maand ruim 2400 keer bezocht. Reden voor een kijkje achter de schermen.

‘Is dit een goede hoofdvraag?’ Vanaf eind augustus stromen de vragen binnen bij het Bètasteunpunt, dat valt onder Science LinX. Onder leiding van een staflid werken zes studenten er hard aan om alle leerlingen van een antwoord te voorzien. Veel vragen gaan over het aanpakken van het praktische deel van het Profielwerkstuk.

Honderden leerlingen weten ons elk jaar te vinden met hun lastige maar ook soms erg originele vragen. Zoals: ‘Wat is de invloed van (an)organische kleuren op het rendement van een Grätzel zonnecel?’ Of ‘Kunnen doven dansen op muziek? En hoe doen ze dat?’ Die eerste vraag is nu in behandeling bij een studentassistent van de Faculty of Science and Engineering (voorheen de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen). De leerlingen met de laatste vraag hebben we doorverwezen naar het Clubhuis voor Doven in Groningen.

Bij het Bètasteunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen kunnen scholieren terecht met al hun bèta-gerichte vragen, vragen over het profielwerkstuk of de praktische opdracht.

Nieuws

Bèta-opleidingen goed beoordeeld - Groningse bètastudies hebben goed gescoord in de jaarlijkse Elsevier enquête. Dit keer zijn vijf van de dertien bachelors aan de Faculty of Science and Engineering nummer 1 in hun opleidingscategorie: Farmacie, Artificial Intelligence, Life Science & Technology, Chemistry, en Chemical engineering. Vier andere FSE-bachelors zijn nummer twee in hun categorie: Biology, Astronomy, Applied physics en Mathematics. Meer informatie in het persbericht van de faculteit.

Studiebeurzen voor scheikundestudenten - Zes eerstejaars scheikundestudenten kregen dit jaar een studiebeurs van de VNCI (chemische industrie) of het Backerfonds. Science LinX portretteerde er drie: Harmen, Priscilla en Taco. Ze vertellen waarom ze scheikunde studeren, hoe het gaat en wat ze met hun studie willen gaan doen.

Kijken naar één molecuul - Onderzoekers van de RUG brachten de beweging van één enkel transportmolecuul in beeld. Ze publiceerden hun resultaat in Nature. En ze vertellen erover op Science LinX

Higgs heeft 'm - De Nobelprijs voor Natuurkunde ging dit jaar naar Peter Higgs en Francois Englert. Zij beschreven lang geleden wat nu het Higgs deeltje heet. Vorig jaar is het Higgs deeltje ontdekt, en Science LinX was er toen bij.

In memoriam: Jan Willems - Emeritus hoogleraar Systeem- en Regeltheorie Jan Willems overleed op 31 augustus. Zijn opvolger Harry Trentelman vertelt op de Science LinX site over het werk van Willems, een pionier op zijn vakgebied.

Agenda

De Faculty of Science and Engineering heeft verschillende voorlichtingsactiviteiten voor aanstaande studenten. Kijk voor een overzicht op de website.

7 november: Kenniscafé met als vraag 'Wie regeert de wereld?' Hoeveel macht heeft  de VN bij internationale conflicten? Laten de machtige wereldspelers zich iets gelegen liggen aan het internationaal recht? En is de VS nog wel de onaantastbare wereldleider? Toegang gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Tijd: 17:00-18:30, plaats: ForumImages, Hereplein 73. Meer informatie bij Studium Generale

Op 8 november kunnen scholieren kennismaken met de bacheloropleidingen van de Rijksuniversiteit Groningen. Meer informatie over deze open dag en de manier waarop je je kunt aanmelden (verplicht!) is te vinden op de site van de RUG.

16 november: Sinterklaas komt naar de Kinderuniversiteit. Zie de maan schijnt door de bomen! Maar hoe ontstaan de maanfasen? En wat is er te zeggen over het zakje zout dat stoute kinderen in hun schoen kunnen vinden? Tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Groningen is in het Academiegebouw een Kinderuniversiteit. De Sint zelf komt ook langs. Schoolklassen kunnen zich opgeven via de site van de RUG.

21 november: Kenniscafé over Schaliegas. Wat is er wetenschappelijk bekend over schaliegas en de gevolgen van ‘fracking’? Hoe zit het eigenlijk met de kosten-baten-analyse van schaliegaswinning? En welke rol speelt schaliegas in de internationale energiehandel? Toegang gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Tijd: 17:00-18:30, plaats: ForumImages, Hereplein 73. Meer informatie bij Studium Generale

Terugblik

Enthousiaste kinderen bij Nacht van de Nacht - De Blaauw Sterrenwacht vierde haar eerste lustrum tijdens de jaarlijkse Nacht van de Nacht. Kinderen konden onder meer naar de sterren kijken en een eigen Marslander bouwen.

Zo Zpannend was Zpannend Zernike - Met als grote attractie Klokhuis presentator Bart Meijer werd Zpannend Zernike op 6 oktober een groot succes. Kijk voor een kort fotoverslag op de Science LinX website.

Explosieve Maanhypothese in Labyrint - Het Vpro wetenschapsprogramma Labyrint besteedde op 20 oktober aandacht aan het werk van emeritus hoogleraar Rob de Meijer en zijn VU-collega Wim van Westrenen. De twee hebben een bijzondere hypothese over het ontstaan van de Maan, waarover Science LinX al eerder berichtte.

Mol-dag - Het is u mogelijk ontgaan, maar op 23 oktober (10/23) was het tussen 06:02 's morgense en 06:02 's avonds Mole day (Mol-dag)! Een speciaal feestje voor chemici, die natuurlijk weten dat 6.02 10^23 het 'getal van Avogadro' is, een constante die de verhouding van het aantal deeltjes en de hoeveelheid stof weergeeft. De standaardhoeveelheid stof wordt uitgedrukt in mol. Zet het vast in uw agenda voor 2014!

Science LinX filmpjes

Wel eens gehoord van grafeen? Het is een wondermateriaal waar natuurkundigen, materiaalkundigen en nog veel meer wetenschappers helemaal lyrisch van zijn. Science LinX heeft een speciale pagina over grafeen, waarop onder meer een heuse 'grafeen-trilogie' te zien is. De drie filmpjes (Grafeen, Grafeen Reloaded en Grafeen Revolutions) leggen uit wat je er mee kunt doen en op welke manier RUG-onderzoekers er mee bezig zijn.

Ook interessant: energie opwekken uit beweging, een filmpje op het Science LinX YouTube kanaal.

De proefjesrubriek van Science LinX bevat tal van leuke artikelen met bijbehorende filmpjes. Met het vallen van de blaadjes is het tijd om alvast de Kerstlikeur te gaan brouwen met wodka. Wie wat meer sfeer in huis wil hebben, kan zelf een Lavalamp maken met bakpoeder. Er zijn dit jaar veel kastanjes, en wat kan je daar nu beter mee doen dan er een brandblusser van maken?. De codes oranje zijn niet van de lucht, maar weet u wie er ooit begonnen is met het uitbrengen van een weerbericht? Lees dat in 'Zelfmoord om het weerbericht', het bijbehorende filmpje laat zien hoe je zelf een eenvoudige barometer bouwt.

Unifocus

Unifocus is het videomagazine van de RUG. Science LinX brengt iedere maand enkele filmpjes onder uw aandacht.

Hoe kies je een studie? Dit filmpje is gemaakt ter voorbereiding op de open dag van de RUG op 8 november.

Verder de afgelopen maand twee filmpjes over antibiotica. Professor Oscar Kuipers ontving onlangs een subsidie van één miljoen euro van de EU voor onderzoek naar het gebruik van synthetische peptiden bij de bestrijding van bacteriën. Hoe dat werkt vertelt hij in dit filmpje. En onder leiding van hoogleraar organische chemie Ben Feringa is een antibioticum met een 'aan' schakelaar ontwikkeld. Science LinX berichtte hier eerder al over.

Blaauw Sterrenwacht

Naar het verslag van de Nacht van de Nacht is eerder in deze nieuwsbrief al verwezen.

Ook in November is er weer een flexibele sterrenkijkavond op een woensdagavond in de Blaauw Sterrenwacht van de RUG, boven op de Bernoulliborg. Helaas is het in Nederland niet altijd helder. Daarom worden de definitieve data van deze publieksavonden vastgesteld op basis van de weersverwachting. Elke woensdag kan er een publieksavond zijn, 48 uur van te voren wordt bekend gemaakt of de avond doorgaat. De beslissing om door te gaan wordt op de website bekend gemaakt, via de digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter. Er is in principe ongeveer 1x per maand een publieksavond.

De Blaauw Sterrenwacht hoort bij de opleiding Sterrenkunde.

Infoversum

Dinsdag 29 oktober waren acht Havo-4-leerlingen van het Wessel Gansfort College met handvaardigheid in het eindexamenpakket op bezoek op de bouwplaats van het Infoversum. Zij gebruiken Infoversum als inspiratie voor het ontwerpen van een eigen kunstwerk, dat past bij het bijzondere gebouw.

Tussen de buien door mochten de leerlingen de bouwplaats op, het Infoversum in en maakten ze foto’s voor de perfecte locatie van hun kunstwerk. Eind december zullen de leerlingen hun plannen presenteren.

Meer foto’s van het bezoek op de Infoversum Facebook-pagina

Bèta’s on the road

De Faculty of Science and Engineering komt ook naar je toe: de ‘Jouw energie van morgen’ truck (eerder bekend als RUG Discovery truck) bezoekt middelbare scholen met een lesprogramma over energie, dat goed aansluit bij de vakken natuurkunde en scheikunde.

De Zout Express bezoekt basisscholen met de wondere wereld van het zout. Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen kennismaken met zoute wetenschap.

Ten slotte is er het reizend planetarium van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG. In de opblaasbare koepel maak je een reis door het universum. Het programma is geschikt voor basisscholen en VO.

.

Bèta's @ Bernoulliborg

Kom ook eens langs in de hal van de Bernoulliborg, waar je een groot aantal wetenschappelijke opstellingen van Science LinX zult aantreffen. Speel een potje 'brain ball', maak een wervelstrom of bekijk een infrarood satelliet.

.

Beta's online

Science LinX op Facebook

Science LinX is ook actief op Facebook. Ga naar onze Facebook pagina en 'like' ons om op de hoogte te blijven van alles wat er bij Science LinX gebeurt!

Science LinX op Twitter

Volg ons op Twitter voor de laatste ontwikkelingen! @ScienceLinX

Science LinX in je mailbox

Kent u mensen die mogelijk interesse hebben in de Science LinX nieuwsbrief? Stuur deze dan gerust door. Iedereen kan zich abonneren via onze site.

De volgende nieuwsbrief verschijnt eind november 2013.

.
.
Harmen, eerstejaars student scheikunde
Harmen, eerstejaars student scheikunde
Bezoeker van de Nacht van de Nacht
Bezoeker van de Nacht van de Nacht
Laatst gewijzigd:17 maart 2020 15:20

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024