Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Enthousiaste kids in de sterrenwacht

31 januari 2013
Bezoekers van de sterrenkijkavond bij het mobiele planetarium
Bezoekers van de sterrenkijkavond bij het mobiele planetarium

Woensdag 23 januari werd in de Blaauw Sterrenwacht een avond speciaal voor kinderen georganiseerd. 85 ouders en kinderen bezochten de sterrenwacht en namen deel aan de uiteenlopende activiteiten. Het thema van de avond was ‘Het zonnestelsel’.

Jeffrey Bout en Jorien van den Bor van het Kapteyn Instituut vertelden over de Maan en het Zonnestelsel. De kinderen wisten er zelf ook al heel wat van. Ze wisten bijvoorbeeld goed wie Neil Armstrong was en wat zijn beroemde woorden op de Maan waren: ‘One small step for (a) man, one giant leap for mankind’ . Jeffrey legde ook maanfasen uit door een teddybeer te verlichten met een zaklamp.

In het Kapteyn Mobiele Planetarium werden de bezoekers meegenomen op een reis door het heelal, langs de Maan, de planeten in het zonnestelsel tot aan andere sterren en sterrenstelsels. Kinderen mochten in de knutselhoek raketjes bouwen die tot enkele meters hoog gelanceerd werden.

Er viel ook een VIP-rondleiding door de sterrenwacht te winnen bij de Sterrenquiz. Hierbij moesten vragen beantwoord worden over sterren en planeten, zoals ‘Welke kleur heeft de Aarde vanuit de ruimte?’ en ‘Hoeveel planeten zijn er tot nu gevonden buiten ons zonnestelsel?’. De gelukkige winnaar was Nils Doesburg, die nu met een groep vriendjes een avond mag komen observeren in de Blaauw Sterrenwacht.

Het Andromeda sterrenstelsel, recente opname van de Herschel ruimtetelescoop.
Het Andromeda sterrenstelsel, recente opname van de Herschel ruimtetelescoop.

Er was een prachtige heldere sterrenhemel, dus er kon ook heel veel echt geobserveerd worden met de Gratama Telescoop en met de telescopen op het waarneemterras. Zo was Jupiter met zijn 4 manen en wolkenbanden heel mooi te zien. Er werd ook gekeken naar de Orionnevel, waar sterren in geboren worden, en de Andromedanevel, het dichtstbijzijnde grote sterrenstelsel. Zelfs Uranus was waarneembaar als een klein blauw stipje.

Een moeder merkte op dat Sirius, de helderste ster aan de hemel, twinkelde, maar de planeten in het zonnestelsel niet. Sterren twinkelen omdat het licht door de atmosfeer van de Aarde wordt verstoord. Bij planeten is dit effect minder sterk omdat ze groter aan de hemel zijn dan de verre sterren. Daarom twinkelen sterren wel, maar planeten niet. Zij kon nu dus de planeten herkennen!

Als je het ook leuk vindt om eens langs te komen bij de Blaauw Sterrenwacht, kijk dan op www.rug.nl/sterrenwacht. Op 15 en 16 maart worden publieksavonden georganiseerd in de sterrenwacht tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen 2013. Het thema zal zijn Sterrenstelsels , dus er zal veel te leren zijn over de Melkweg en andere sterrenstelsels. Ook het mobiele planetarium zal dan weer te bezichtigen zijn. Verder kan de sterrenwacht op woensdagavonden open zijn als het weer goed is. Kijk ook hiervoor op de website.

Laatst gewijzigd:10 juni 2015 12:01

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024