Energiezuinig dansen op Shell Eco-marathon
Van 15 tot 19 mei werd de Shell Eco-marathon gehouden in Ahoy Rotterdam. Net als vorig jaar was ScienceLinX van de partij. En net als vorig jaar was het een geslaagd evenement.
De Shell ecomarathon daagt studententeams uit om de meest energiezuinige auto te maken. Een paar dagen lang rijden de auto’s rondjes om Ahoy en kan iedereen, van nieuwsgierige kinderen tot toevallige voorbijgangers, ze bewonderen.
Maar er is meer. Ahoy is tijdens deze dagen gevuld met proefjes, opstellingen en shows voor kinderen. Dansen op een dansvloer die energie opwekt, je eigen zoutwaterauto bouwen of je haar recht overeind laten staan door een Van de Graaffgenerator; het kan allemaal.
ScienceLinX was dit jaar aanwezig met twee opstellingen. Het energietransitie model draaide op twee laptops. Kinderen en volwassenen zochten de juiste balans tussen onder meerzuinige lampen, goede isolatie, zonne-energie, kernenergie. De allerkleinsten probeerden alleen te voorkomen dat de ijsberg onder de ijsbeer wegsmolt, de iets ouderen speelden voor het verbreken van de highscore.
De volwassenen waren vooral nieuwsgierig naar de voor- en nadelen van verschillende manieren van energie opwekken. De highscore van 590 bleek niet makkelijk te verbeteren. Maar enkele fanatieke spelers bleven enthousiast spelen. En helemaal aan het einde van het weekend lukte het daarom zelfs om 591 te halen.
Sciencelinx nam ook het videofilter mee. Het filter vertraagt bewegingen. Maar bewegingen aan de buitenkant van het scherm worden meer vertraagd dan bewegingen aan de binnenkant. Dansende kinderen stonden voor het scherm om zichzelf in slow motion op het beeldscherm te zien.
Dat leverde vreemde, maar grappige beelden op. “Kijk, ik kan teleporteren!” Riep één van de kinderen die voor het filter stond. Anderen deden Hollywood-vechtscènes na. En weer anderen ontdekten hoe goed ze konden dansen met behulp van deze camera. Gewoon een klein stapje opzij doen en het filter doet de rest van het werk.
Duizenden bezoekers hebben zich, mede dankzij ScienceLinX, op de Ecomarathon goed vermaakt. Ze hebben weer een klein beetje geleerd over wetenschap. En misschien hebben we wel iemand geïnspireerd om een bètaopleiding te gaan doen…!
Tekst: Helen Vis, student aan de RUG-master Educatie & Communicatie, faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.
Laatst gewijzigd: | 24 mei 2024 11:49 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...