Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

National Geographic eert Planetenpad Lauwersmeer

05 september 2024
Mercurius, onderdeel van het planetenpad | Foto Leon van Dorp

Het populair wetenschappelijk tijdschrift National Geographic heeft het nieuwe planetenpad in het Nationaal Park Lauwersmeer verkozen tot een van de tien mooiste wandelroutes van Nederland . Dit wandelpad voert langs de planeten van ons zonnestelsel, en is aangelegd vanuit het programma ‘Donkerte van de Wadden’, waarin Science LinX partner is.

Tijdens de wandeling van ruim vijf kilometer krijgen de wandelaars, langs een planetenstelsel op schaal, tekst en uitleg. En passant kunnen ze natuurlijk genieten van de prachtige natuur al om. Het planetenpad, dat op 5 juli is geopend, is een initiatief van Staatsbosbeheer en wetenschappers van de RUG.

Lauwersnest

De wandeling start in Het Lauwersnest, het bezoekerscentrum van Staatsbeheer en het epicentrum van het Dark Sky Park Lauwersmeer. Er is een tentoonstelling, een telescoop, een mega-draaibare sterrenkaart, een nachttuin, een mysterieus huisje over nachtdieren en het bekroonde planetenpad. In de winter zijn er ook sterrenkijkavonden.

Donkerte van de Wadden

Het Waddengebied is een van de laatste plekken in Nederland waar het nog echt donker wordt. Het programma Donkerte van de Wadden zette zich in voor het beschermen en beleven van dit donker en werd uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer en de Natuur- en Milieufederaties Noord-Holland, Friesland en Groningen. Het programma werd mogelijk gemaakt door steun van het Waddenfonds, de provincies Groningen, Friesland en Noord-Holland, het Cultuurfonds en het Nationaal Programma Groningen.

Zie ook de website Donkerte van de Wadden .

Laatst gewijzigd:28 november 2024 15:30

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024