Eindelijk weer Zpannend Zernike
Op zondag 4 oktober was het eindelijk weer zover: een nieuwe editie van Zpannend Zernike. Maar liefst 1325 kinderen en volwassen bezochten de Bernoulliborg en andere locaties op de Zernike Campus om actief aan de slag te gaan met de wetenschap.
In de Bernoulliborg, waar Science LinX gastheer was, stond er van alles op het programma. Jong en oud kon onder begeleiding van studenten verschillende proefjes doen, zoals het maken van lactose vrije melk, het isoleren van DNA uit een aardbei, het maken van eigen bubble tea bolletjes en het ‘zeep en virus experiment’. Met dat laatste experiment lieten studenten van het iGEM team van de RUG zien hoe zeep virussen kan bestrijden. Bezoekers strooiden eerst een laagje gemalen peper in een bakje met water. Vervolgens mochten ze een vinger zonder zeep in het “vervuilde” water steken. De vinger werd bedekt met het “virus”. Maar wanneer ze dit herhaalden met een klodder afwasmiddel aan de vinger dreef de peper weg van de vinger: het “virus” was afgeweerd.
File
Sommige experimenten waren zo populair dat er zelfs een file ontstond. Pas na een tijd wachten in de rij konden de bezoekers aan de slag gaan met het maken van tandpasta of geurende shampoo. Ook vermaakten bezoekers zich met de evolutionaire GEN:ERATE bouwstenen van Science LinX, het vouwen van papieren kubussen en het maken van een mooie tekening
Tussen de Bernoulliborg en het Natuur- en Scheikundegebouw stond de Science-truck geparkeerd. In de truck verzorgden PhD studenten een flitsend spektakel met hun hoogspanningsexperiment “Levende Draden”, waarin metalen bolletjes in een petrischaaltje hun eigen leven leken te leiden onder invloed van elektrische stroom. Hierdoor vormden ze een spinnenweb-achtig patroon van draden.
De bezoekers, zelfs de allerjongsten, hadden het naar hun zin. Hanne vond het maken van chocolade bonbons het leukste van de dag. Kinderen konden zelf kiezen waarmee ze hun bonbons versierden, en werden door fooddesigner Marjolein Triesscheijn uitgedaagd om te onderzoeken wat voor snacks we in de toekomst zullen eten. Hanne hield het bij de chocolade spikkels. Maar Saar durfde het aan en koos voor een gewaagde combinatie van sprinkles, meelwormen en zelfs een krekel!
(Tekst: Myrna Kooij)
De organisatie van Zpannend Zernike maakte ook een videoverslag van de dag:
Laatst gewijzigd: | 28 november 2024 15:38 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...