Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Kopgroep van steden helpt China bij terugdringen broeikasgassen

30 augustus 2022

Achtendertig Chinese steden hebben de afgelopen vijf jaar hun uitstoot van het broeikasgas kooldioxide teruggebracht, ondanks groei van de economie en de bevolking. Nog eens 21 steden zagen ook een afname in uitstoot, maar hier was de oorzaak een krimp van de economie of de bevolking. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Birmingham (VK) en Groningen en de Chinese Tshinghua University, dat op 24 augustus is gepubliceerd in het tijdschrift Science Bulletin.

De onderzoekers zagen dat de eerste groep, de “proactief piekende steden” zoals Beijing en Taizhou (in de provincie Zhejiang) de afname in uitstoot vooral bereikten door verbeteringen in efficiëntie en structurele veranderingen in energiegebruik. De tweede groep, steden met “passieve emissie afname” zoals Fuxin en Shenyang (beide provincie Liaoning) zag vooral een afname door economische krimp of een daling van het aantal inwoners.

Foto Jerry Wang via Unsplash
Foto Jerry Wang via Unsplash

Uitstoot-reductie

Op basis hiervan stellen de wetenschappers dat een uniforme aanpak van uitstoot-reductie geen zin heeft. In plaats daarvan moeten steden zich individuele doelen stellen voor reductie, op basis van de beschikbare hulpbronnen, het niveau van industrialisatie, de sociaaleconomische status en de ontwikkelingsdoelen. Steden met een hoge uitstoot, verouderde technologie en een lage productie-efficiëntie zouden strenge normen moeten stellen voor reductie van uitstoot, terwijl minder ontwikkelde regio’s meer emissieruimte hebben voor economische ontwikkeling.

Voor dit onderzoek heeft het internationale team van wetenschappers een analyse gemaakt van een uitgebreide inventarisatie van de kooldioxide-emissies door 287 Chinese steden in de periode 2001 - 2019. Die gegevens kwamen beschikbaar dankzijde bijdrage van maar liefst 190 deelnemers aan een zomerschool georganiseerd door de organisatie Carbon Emission Accounts and Datasets for Emerging Economies (CEADs) aan de Nanjing Normal University (2017) en de Tsinghua University (2018 & 2019).

Deze inventarisatie is overigens voor iedereen gratis te downloaden via de website van CEADs (www.ceads.net). Binnen deze organisatie werken experts uit het VK, de VS en China samen om China en andere opkomende economieën te helpen emissies bij te houden en te analyseren. Met deze informatie beschikken de landen over nauwkeurige cijfers over uitstoot van broeikasgas, sociaaleconomische informatie en gegevens over handel die bruikbaar zijn voor academici, beleidsmakers en het algemene publiek.

Yuli Shan | Foto RUG
Yuli Shan | Foto RUG

Voorbeeld

Eerste auteur van de publicatie in Science Bulletin is voormalig RUG-onderzoeker dr. Yuli Shan, die inmiddels associate professor is in Duurzame Transities aan de universiteit van Birmingham. Hij is ook lid van het CEADs team. ‘De lessen die geleerd zijn in de 59 Chinese steden die hun emissies van broeikasgas hebben teruggebracht is te gebruiken als voorbeeld voor andere steden’, aldus Shan. ‘Wat deze steden hebben bereikt is belangrijk voor landen in de hele wereld, aangezien China momenteel de grootste producent van broeikasgassen is.’

Hij benadrukt dat de oorzaak van uitstoot verschilt tussen die steden. Groeiende steden die hun emissie hebben teruggebracht kunnen een voorbeeld zijn voor China bij het behalen van de gestelde dubbele koolstof doelen, waarin het land er naar streeft de piek in koolstof-uitstoot voor 2030 te hebben bereikt, en koolstof-neutraal te zijn in 2060.

De onderzoekers stellen dat de steden met een passieve emissie afname zich moeten realiseren dat hun “succes” op het terrein van broeikasgassen volgt uit een economische recessie, de uitputting van natuurlijke hulpbronnen en een inefficiënte industrie of een krimpende bevolking. Hun beleid voor het terugbrengen van koolstof-uitstoot is niet de reden.

Klaus Hubacek | Foto RUG
Klaus Hubacek | Foto RUG

Strategie

‘Maar steden die worstelen met economische krimp en een afname aan hulpbronnen moeten zich toch richten op doelen voor het terugdringen van emissies, stelt RUG-hoogleraar Klaus Hubacek. ‘Daarvoor moeten ze zoeken naar mogelijkheden voor de transitie op het terrein van energie en hulpbronnen.’

De onderzoekers merken op dat steden een belangrijke rol spelen bij de beperking van klimaatverandering, aangezien ze sterk bijdragen aan emissies en economische ontwikkeling. Stedelijke economieën zijn goed voor 80 procent van het wereldwijde Bruto Binnenlands Product, ze zijn verantwoordelijk voor 60 tot 80 procent van de energieconsumptie en veroorzaken 75 procent van de totale koolstofemissie. En hoewel ruim vijfhonderd steden zich als doel hebben gesteld om de emissies terug te brengen of zelfs koolstof-neutraal te worden, is er nog steeds geen algemeen aanvaarde manier om die emissies bij te houden of om steden koolstof-vrij te maken. Wel hebben steden de mogelijkheid om concrete emissiedoelen te stellen en te halen.

‘De strategie om emissies terug te brengen moeten maatwerk zijn’, stelt mede-auteur van het artikel in Science Bulletin en oprichter van CEADs professor Dabo Guan van de Tshinghua University. ‘China speelt een steeds grotere rol in de beperking van klimaatverandering, en lokale besturen hebben meer specifieke informatie over de trend in emissies van hun eigen stad nodig om uitstoot-beperkend beleid te ontwikkelen.’

Referentie: Yuli Shan, Yuru Guan, Ye Hang, Heran Zheng, Yanxian Li, Dabo Guan, Jiashuo Li, Ya Zhouh, Li Li en Klaus Hubacek: City-level emission peak and drivers in China. Science Bulleting 24 August 2022

Oorspronkelijke tekst: Universiteit van Birmingham

Laatst gewijzigd:27 juni 2024 16:01
View this page in: English

Meer nieuws