Mini-colleges en meetactie rond adaptatie: Aanpassen of uitsterven?
Stadse kruisspinnen verschillen van hun soortgenoten op het platteland. Klimaatverandering en verstedelijking dwingen dieren en planten om zich aan te passen. Op woensdag 15 september vertellen boswachter Arjan Postma en prof. Dr. Martine Maan in Forum Groningen alles over de manier waarop dieren en planten zich aanpassen aan hun veranderende omgeving in het kader van de nieuwe meetactie van CurioUs.
Dat dieren en planten zich aanpassen aan hun omgeving weten we. Dit is een doorlopend proces dat doorgaans over vele generaties verloopt en dat we kennen onder de term evolutie. Maar kan het aanpassen ook sneller? Bijvoorbeeld omdat de omgeving zo snel verandert dat er niets anders op zit dan mee veranderen? Denk aan de steden, die steeds groter worden en meer ruimte van het landschap in beslag nemen. Het stadse milieu is duidelijk anders dan daarbuiten. Door het vele steen en asfalt, en de versnippering van het groen, heeft de stad veel variatie. In de zomer kunnen pleinen en straten flink heet worden, terwijl de parken koel blijven. Daarnaast hebben factoren als kunstlicht, verkeerslawaai en de aanwezigheid van mensen invloed op plant en dier.
Mini-colleges Aanpassen of uitsterven?
In de mini-colleges van boswachter Arjan Postma (bekend van zijn optredens in bijvoorbeeld De Wereld Draait Door of De Slimste Mens) en onderzoeker Martine Maan (Rijksuniversiteit Groningen) bespreken we de aanpassingen van dieren aan hun omgeving, en specifiek de aanpassingen aan het stadse milieu.
Woensdag 15 september, 20.00 uur
Entree € 10,- (normaal), € 7,50 (korting)
Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, 9712 KN Groningen
Meetactie Adaptatie
Tijdens de meetactie, die plaatsvindt van 18 september tot en met 23 oktober, roepen we het publiek uit Noord-Nederland op rond hun eigen huis of in de tuin kruisspinnen te zoeken, meten en fotograferen. Aan de hand van de resultaten wordt duidelijk in hoeverre het formaat en web van stadse en plattelandse spinnen verschilt.
Van zaterdag 18 september tot en met zondag 23 oktober.
Aanmelden voor de meetactie kan tot en met donderdag 16 september.
Walk-in meet-o-theek
In het weekend van 18 en 19 september staat de gratis Walk-in in het Smartlab in het Forum in het teken van de meet-o-theek, de uitleenmogelijkheid van meetinstrumenten. Tijdens die Walk-in kan het publiek terecht met vragen over deze meetactie.
Zaterdag 18 en zondag 19 september, 11.00-17.00 uur
Gratis entree
Smartlab, Forum Groningen
Meer informatie, kaarten voor de mini-colleges, aanmelden voor de meetactie, of informatie over de meet-o-theek via de CurioUs website.
Over 'CurioUs?'
CurioUs? is een initiatief van Science LinX (Faculteit Science en Engineering, Rijksuniversiteit Groningen), Forum Groningen en de Aletta Jacobs School of Public Health. Met CurioUs? willen deze instellingen burgerwetenschap stimuleren door meetacties op te zetten en activiteiten als walk-ins, workshops en mini-colleges te organiseren. Naast deze acties en events is er de meet-o-theek, waar je zelf meetapparatuur kunt lenen, zodat je mee kunt doen aan diverse meetacties met betrekking tot de leefomgeving van Noord-Nederland.
Laatst gewijzigd: | 14 september 2021 10:20 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...