Scholieren testen lesmodule in de wei
Op 9 april gingen ruim veertig 40 leerlingen van het Leeuwarder Lyceum en RSG De Lindenborg uit Leek op bezoek bij een boer om zich te verdiepen in ‘duurzame landschappen’. In een masterclass kregen ze een eerste indruk van het onderzoeksproject waar ze de komende acht weken mee aan de slag gaan.
De masterclass begon in Leeuwarden met een introductie van Maaike de Heij, namens Science LinX projectcoördinator van SUSTAIN, een Europese project om scholieren te betrekken bij onderzoek naar landschapsgebruik. Daarna hoorden de leerlingen een praatje van landschapsbeheer specialist Jetze Genee van de provincie Friesland. Hij vertelde over de inspanningen en uitdagingen die beheerders tegenkomen bij hun werk om de Friese weidegebieden met al hun bewoners te beschermen. Ten slotte vertelde ecoloog Raymond Klaassen, coördinator van het Sustainable Landscapes Competence Center van de RUG, over de economische, ecologische en maatschappelijke balans waardoor een duurzaam landschap kan ontstaan. Hij daagde de leerlingen uit om na te denken over hun eigen rol in dit complexe onderwerp.
Na de praatjes volgde de praktijk. De rest van de dag bestond uit een bezoek aan een boerderij in Ryptsjerk van Pieter de Vries en zijn familie. Hij praatte over de dagelijkse werkzaamheden op zijn boerderij en legde uit hoe hij zich daarbij inspant om weidevogels op zijn percelen te helpen.
Ter afsluiting van de masterclass gingen de leerlingen zelf het veld in om het landschap op eigen houtje te verkennen. Gewapend met telescopen en veldgidsen bestudeerden ze de planten- en vogeldiversiteit op verschillende plekken. Deze startdag maakte hen enthousiast over hun lesproject binnen SUSTAIN. Een goede start van de module!
Lees meer over SUSTAIN op onze website, en de website van het project.
Verslag: Joppe Rijpstra
Laatst gewijzigd: | 02 mei 2019 14:44 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...