Internationaal goud voor winnaars Jan Kommandeurprijs!
Vijf middelbare scholieren gingen namens de RUG naar de International Conference for Young Scientists in Belgrado om hun profielwerkstuk te presenteren. Ze sleepten daar twee gouden medailles in de wacht.
De scholieren, die bij de Jan Kommandeurprijs eerste, tweede en vierde werden, deden van 19 tot en met 25 april mee aan de International Conference for Young Scientists in Belgrado. Ze presenteerden daar opnieuw hun werkstuk. Dat wierp zijn vruchten af: de jongens wonnen twee gouden medailles.
Schimmel
Sacha Brons en Wytze Walstra, de winnaars van de Jan Kommandeurprijs, gingen naar huis met een gouden medaille in de categorie Environmental Science. Hun onderzoek ging over het maken van duurzame stoeptegels. Niet van beton, maar van schimmel!
Tycho Melles won een gouden plak in de categorie Engineering. Zijn onderzoek ging over het ontwikkelen van draagvleugels voor boten (hydrofoils). Wanneer deze ‘vleugels’ onder een zeilboot gemonteerd zijn tillen ze deze uit het water. De zeilboot kan dan sneller varen bij een lagere windsnelheid.
Polonaise
Natuurlijk was er ook tijd om de omgeving te bekijken. De deelnemers bezochten het fort van Belgrado, stegen tot duizelingwekkende hoogte om van het uitzicht te genieten vanuit de Avala toren en bezochten de blauwe trein van oud-president Tito. Ook ontsnapten ze op het nippertje uit een escape room. Daarnaast gingen de voetjes regelmatig van de vloer. Tijdens de culturele avond werden diverse nationale varianten van de polonaise uitgetest en de conferentie werd afgesloten met een rock concert, waar flink gedanst werd.
De Nederlandse delegatie bestond naast de Groningse winnaars van de Jan Kommandeurprijs ook uit scholieren die via de Radboud Universiteit Nijmegen waren geselecteerd.
Tekst: Helena Vis
Laatst gewijzigd: | 01 mei 2018 11:52 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...