RE:charge op Klimaattop Noord: fietsen voor je smoothie!
Op 9 november was het Energy Academy Building het middelpunt van het Klimaattop Noord Nederland. Meer dan 1200 bezoekers uit het bedrijfsleven, wetenschap, en overheden van de drie noordelijke provincies kwamen bijeen om de regio op kaart te brengen als voorloper in de transitie naar duurzame energie. Science LinX was erbij met de RE:charge, de expositie over energietransitie.
De klimaattop had het doel om concrete plannen af te spreken die Groningen en de regio in 2035energie neutraal moeten maken. De locatie was dan ook niet toevallig gekozen: het Energy Academy gebouw heeft een ‘zero-emission’ en is daarmee het duurzaamste onderwijsgebouw in Nederland.
In dit gebouw staat al enige tijd de wetenschapsexpositie over energietransitie RE:charge, gemaakt door Science LinX. Speciaal voor de Klimaattop zijn een aantal elementen aan de expositie toegevoegd, zoals de ijslampen en de blenderbikes. RE:charge wil de bezoekers stil laten staan bij hun persoonlijke energiegebruik. Onze keuzes hebben immers invloed op de opwarming van de aarde! Energietransitie begint dus bij jezelf en dat maakt RE:charge tastbaar.
Smelten
Bij de ingang werden de bezoekers van de Klimaattop begroet door ijslampen. In deze installatie hangen lampen de bestaan uit een blok ijs tussen LED-lampen, gloeilampen en halogeenlampen. Elk lamp heeft zijn eigen energielabel maar de ijslampen die ertussen hangen smelten ondertussen weg door alle energie die ze verbruiken en als warmte uitstoten.
Tijdens de lunchpauze konden bezoekers met het Smart Grid spel in de huid van energieleveranciers kruipen. Alternatieve energiebronnen kunnen soms lastig zijn, want hoe moet je je auto opladen als de zon niet schijnt? Door op een slimme manier te draaien aan de knoppen van een energienetwerk konden spelers op een interactieve plattegrond energie van de ene naar de andere stad sturen, meer of minder energie produceren en de prijs variëren als er een tekort of juist een overschot aan energie was.
Smoothies
RE:charge bood de bezoekers ook lekkere smoothies aan. Maar ze moesten zelf de energie leveren om de ingrediënten te mengen op speciale fietsen! De Blenderbikes zijn voorzien van een blendermachine die wordt aangedreven door de fiets. Hoe sneller je fietst, hoe beter jouw smoothie. Zo konden politici en actievoerders tegen elkaar racen om daarna samen te genieten van een lekkere smoothie. De inspanning viel trouwens mee, gemiddeld was 45 seconden fietsen voldoende om de lichaamsenergie om te zetten in een lekkere verfrissende smoothie.
Wie even naar buiten liep voor een frisse neus - of op weg ging naar huis - trof voor het Energy Academy Building overigens ook de Jouw Energie van Morgen truck aan. Bezoekers konden kennis maken met het programma van deze truck, waarmee Science LinX gastlessen verzorgd op middelbare scholen. Zoals de naam al aangeeft staat energie daarbij centraal!
Organisatie
De Klimaattop Noord Nederland werd georganiseerd door de New Energy Coalition en de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. RE:charge is tot stand gekomen door Science LinX in samenwerking met GasTerra en Gasunie. Smart Grid is ontworpen in samenwerking met de Engineering and Technology Institute Groningen (ENTEG, RUG). De ijslampen zijn ontworpen in samenwerking met de Centre for Isotope Research (RUG) en Winand Slingenbergh (FabLab Groningen). De Blenderbike Battle is ontworpen in samenwerking met kunstenaar Rob Grip en Sociale Psychologie en Omgevingspsychologie (RUG).
Meer zien van de Klimaattop Noord? Bekijk dit videoverslag op Vimeo.
Verslag: Mónica Espinoza Cangahuala
Laatst gewijzigd: | 09 januari 2018 10:58 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...