Betere plastic halfgeleider door verdunning
RUG-promovendus Davood Abbaszadeh heeft met collega’s uit Duitsland een manier gevonden om plastic halfgeleiders efficiënter te maken. Het levert betere led’s op, en mogelijk ook efficiëntere zonnecellen. En dat tegen lagere kosten. Het onderzoek is maandag 25 april gepubliceerd in Nature Materials.
Een goede halfgeleiders moet de stroom efficiënt geleiden. Bij halfgeleiders op basis van silicium bereik je dat door zo zuiver mogelijk materiaal te gebruiken. Maar voor halfgeleiders op basis van organische materialen (polymeren) gelden andere regels. Davood Abbaszadeh onderzocht binnen het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG naar een manier om de zogeheten elektronenvallen die de geleiding in dit soort materiaal verminderen te bestrijden.
Abbaszadeh deed dit door het materiaal te verdunnen met een simpele, goedkope polymeer. De geleiding in verdunde halfgeleidermateriaal was hoger dan in het zuivere materiaal. Toegepast in led’s leverde dit een verdubbeling van de hoeveelheid uitgezonden licht op. Daarnaast zijn de kosten van het materiaal met 90 procent gedaald. Deze ontdekking staat beschreven in Nature Materials, waarin ook een ‘News and Views’ commentaar van een collega-onderzoeker stond.
Hij prijst het onderzoek, maar stelt dat het belangrijk is uit te zoeken hoe de verdunning van de halfgeleider precies leidt tot een efficiënter materiaal. De uitkomst daarvan zal bepalen of de vondst ook gevolgen zal hebben voor industriële toepassingen van plastic halfgeleiders in led’s of zonnecellen.
Het onderzoek vond plaats onder leiding van de promoter van Abbaszedah, prof. Paul Blom. Hij is oud-hoogleraar van de RUG, en is tegenwoordig managing director van de afdeling Molecular Electronics van het Max Planck Institute for Polymer Research.
Davood Abbaszadeh promoveerde op 6 mei aan de RUG.
Laatst gewijzigd: | 17 maart 2020 14:46 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...