Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Winnaar Jan Kommandeurprijs: wiskunde van het kaarten schudden

26 maart 2015

Op 27 maart is de winnaar van de Jan Kommandeurprijs voor het beste profielwerkstuk uit een Natuur-profiel bekend gemaakt. Dat is Aron van Harten van het Vathorst College in Amersfoort, voor zijn werkstuk over de beste manier om speelkaarten te schudden.

De prijswinnaars | Foto Science LinX | Elco van der Meer
De prijswinnaars | Foto Science LinX | Elco van der Meer

Aron combineert in zijn werkstuk met de titel Tackling shuffling sequences een passie voor wiskunde met die voor kaarten. Hij vroeg zich af wat de beste manier is om kaarten te schudden. Daarvoor berekende hij hoe kaarten na het schudden theoretisch verdeeld zouden moeten zijn. Daarnaast deed hij experimenten waarbij verschillende proefpersonen de kaarten op verschillende manieren schudden.

World Series of Poker

Hij gebruikte verschillende combinatie van vier schudmethoden (riffle shuffle, overhand shuffle, pile shuffle en box) plus de ‘cut’. In totaal onderzocht hij 350 combinaties. De meest effectieve was ‘Cut, Riffle, Riffle, Riffle’. Een opvallende uitkomst is dat de combinatie die in de World Series of Poker wordt gebruikt (Riffle, Riffle, Box, Riffle) pas op plaats 112 op de ranglijst is te vinden.

De jury was lovend over dit werkstuk: ‘Aron heeft een compact, maar volledig verslag geschreven in goed Engels. Hij heeft het probleem goed gedefinieerd en ook een duidelijk criterium waarmee hij de beste oplossing kan kiezen. Hoewel de jury het jammer vindt dat hij zijn oplossing niet verder bespreekt is het werkstuk al met al goed aangepakt en opgeschreven. Een terechte winnaar.’

Donorlever

De tweede prijs ging naar Thom Nijboer en Christiaan van den Berg van het Maartenscollege (Haren) met Survival of the Strongest. Zij onderzochten of de spiermassa van ontvangers van een donorlever de kans op overleven beïnvloedde. Een grondige statistische analyse liet zien dat een grote spiermassa die kans met 20 procent deed stijgen.

De derde prijs was voorRe-entry van Fabio Kerstens en Koen de Vos (Norbertuscollege, Roosendaal). Zij bestudeerden de terugkeer (re-entry) van ruimtecapsules in de dampkring. Dat deden ze via computersimulaties en door schaalmodellen te testen in een windtunnel.

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar Casper Farret Jentink en Lennan Bleeker van het Maartens College (Haren). Zij onderzochten of het geleidende polymeer polyanniline bestand was tegen gamma- en bètastraling. Als dat zo is, zou het materiaal in de ruimtevaart kunnen worden gebruikt. Zij bestraalden zelf monsters in het UMCG. Een analyse van de effecten liet zien dat de straling de moleculen niet beschadigde.

De winnaars van de juryprijzen gaan naar de International Conference of Young Scientists (ICYS) die dit jaar van 19-25 april in het Turkse Izmir wordt gehouden. Voor de winnaar is er daarnaast een geldprijs van 200 euro, nummers twee en drie krijgen 150 en 100 euro.

In totaal zijn 75 profielwerkstukken ingeleverd bij het Bètasteunpunt van de RUG. De jury maakte een shortlist van vijf finalisten, waar vervolgens de drie winnende werkstukken uit zijn gekozen. Naast de Jan Kommandeurprijs zijn ook prijzen uitgereikt door het Alfasteunpunt (Marie Loke prijs) en het Gammasteunpunt (Jan Pen prijs). Het is de tiende keer dat de RUG profielwerkstukprijzen voor zowel alfa, bèta als gamma werkstukken uitreikt.

Laatst gewijzigd:08 september 2020 15:40
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024