Keuzecolleges Technasium: van babyvoeding tot smart grid
Bijna 70 leerlingen van 5 verschillende Technasia waren in februari twee dagen te gast bij de bètafaculteit om aan een opdracht naar eigen keuze te werken. De opdracht maakt deel uit van het vak Onderzoeken en Ontwerpen.
‘Het voldane gevoel toen de lampjes eindelijk werkten.’'
‘Alles was leuk, niet een specifiek ding’.'
‘Je had veel mogelijkheden en vrijheden. Je had veel materiaal ter beschikking en alles wat je wilde doen mocht je doen.’'
Een greep uit de reacties van de leerlingen aan de Technasium keuzecolleges bij de RUG laat zien dat ze afgelopen weken met plezier aan de verschillende keuzecolleges voor het vak Onderzoeken & Ontwerpen (O&O) hebben gewerkt.
De keuzecolleges, een tweedaags programma bij de RUG, zijn onderdeel van een O&O opdracht voor 4 vwo die zo’n 8 weken duurt. Bijna 70 leerlingen van 5 verschillende scholen waren in februari twee dagen te gast bij de bètafaculteit om aan een opdracht naar eigen keuze te werken.
De variatie was groot: robots ontwerpen die in een rampgebied ingezet kunnen worden en daarvoor een rookmelder hacken, de samenstelling van babyvoeding onderzoeken in vergelijking met moedermelk, zelf een strandbeest ontwerpen en laten lopen, 3D modellen ontwerpen vanuit wiskunde formules en een slim energiesysteem programmeren met Arduino om vraag en aanbod van lokaal opgewekte energie op elkaar af te stemmen.
Leerlingen werden uitgedaagd om eigen ideeën uit te werken onder begeleiding van docenten van de RUG. Bij verschillende opdrachten konden de leerlingen gebruik maken van de faciliteiten van het FabLab, een open werkplaats met digitale fabricage apparatuur zoals 3D printers en een lasersnijder. Hier maakten ze hun modellen en prototypes.
Omdat leerlingen worden ingedeeld bij een opdracht naar eigen keuze, ontstaan er groepen met leerlingen van verschillende scholen. De keuzecolleges bieden zo niet alleen een kijkje in de keuken van de universiteit, maar ook bij andere Technasium scholen.
Volgend jaar wordt het programma weer aangeboden. Interesse? Mail naar Renske de Jonge, of kijk op de Science LinX website voor meer informatie over keuzecolleges.
Laatst gewijzigd: | 23 december 2016 12:51 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...