iGEM blog: natuurlijk gemanipuleerd
Het iGEM team Blue Energy heeft nog maar een paar weken om hun bacteriemembraan die stroom moet leveren klaar te maken. Ondertussen hebben ze het ook druk met het bespreken van de ethiek van de synthetische biologie. Hoe natuurlijk is een genetisch aangepaste bacterie eigenlijk?
Elk jaar organiseert het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB) een symposium waar professoren en promovendi hun projecten toelichten. Namens iGEM hebben wij hier ook ons project gepresenteerd. Dit verliep erg goed en mensen waren erg enthousiast. Naderhand kregen we ook erg veel positieve reacties en er waren veel mensen die ons succes wensen in de laatste twee weken.
Dit zullen we ook zeker nodig hebben want uit de presentatie bleek ook dat we nog erg veel proeven zullen moeten doen en resultaten moeten gaan analyseren. Als groep zullen we dus nog zeker hard aan de bak moeten. Jullie kunnen ons helpen met koffie of een steunbetuiging.
Natuurlijk
Maandag 7 september waren wij op het congres Industriële biotechnologie: hofleverancier van biobased producten . Ja inderdaad een erg bijzondere titel maar kort samengevat het ging over synthetische biologie en hoe het publiek het beste ingelicht kon worden over de nieuwe technologieën.
Het was een erg boeiende middag, het enige nadeel was dat het publiek hier niet erg kritisch stond ten opzichte van synthetische biologie. Er waren nauwelijks mensen tegen ons idee om bacteriën te gebruiken als filter in de vrije natuur. Dit hadden wij ons iets anders voorgesteld maar desalniettemin was de discussie erg boeiend en leerzaam.
Een van de conclusie was dat de consument het liefst 100 procent natuurlijk eet, maar dat we niet goed weten wat is dat eigenlijk is. Zijn toevoegingen zoals smaakversterkers, aroma’s, conserveermiddelen en kleurstoffen natuurlijk of niet? Praktisch alles komt op onze planeet in de natuur voor en is ‘dus’ natuurlijk. Het filmpje hiernaast illustreert de misvatting erg goed!
Angst
Als een patiënt kan kiezen tussen een pil gemaakt door een farmaceutisch bedrijf of een drankje gemaakt van planten zullen ze bijna altijd voor de pil kiezen. Maar bij voedsel zullen ze dit niet zomaar doen, ook niet als bewezen is dat het bewerkte product niet schadelijk is. Er is dus een angst tegen het niet-natuurlijke die vaak ongegrond is. iGEM Groningen probeert met mensen te praten over de angst en uit te leggen wat synthetische biologie precies is.
Deze laatste week zullen we ons volledig toeleggen op onze website, zoals jullie hebben kunnen zien is deze nu namelijk nog zonder tekst. Als alles goed gaat zal deze op hetzelfde moment als deze blog online gaan. Hebben jullie nog vragen? Stel ze gerust!
Lees ook de vorige afleveringen: Team iGEM Groningen 2015: Blue Bio energy en De fascinatie van bacteriën
Tekst: Wiebrand de Boer
Meer informatie over Team Groningen op hun iGEM webpagina
Laatst gewijzigd: | 24 mei 2024 12:24 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...