Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Goud en brons op wetenschapswedstrijd

29 april 2014

Zes middelbare scholieren gingen namens de RUG naar de International Conference of Young Scientists (ICYS). Ze presenteerden daar hun profielwerkstuk. Reinier Goudswaard en Martijn van Wijk wonnen goud, Anne Siersema en Amy Pieper, sleepten een bronzen medaille in de wacht.

Renier (l) en Martijn
Renier (l) en Martijn

De scholieren die deelnamen aan de conferentie wonnen eerder goud, zilver en brons bij de Jan Kommandeurprijs; een prijs die de RUG uitlooft voor de beste bèta-profielwerkstukken. Ze gingen namens de RUG naar Belgrado, waar ze van 17 tot 23 april deelnamen aan de jaarlijkse International Conference of Young Scientists. Hier presenteerden ze hun profielwerkstuk en deden ze mee aan een posterpresentatie.

Reinier Goudswaard en Martijn van Wijk (leerlingen van KSG De Breul, Zeist), de winnaars van de Jan Kommandeurprijs, wonnen in Belgrado een gouden medaille in de categorie milieu. Ze presenteerden hun profielwerkstuk over golfenergie. In de oppervlaktegolven van de zee zit energie opgeslagen. Reinier en Martijn vergeleken de bestaande methodes en selecteren de oscillating water column als beste methode. Vervolgens zijn ze aan de slag gegaan om zelf een technisch apparaat te bouwen dat energie kan opwekken uit golven.

Amy (l) en Anne
Amy (l) en Anne

Anne Siersema en Amy Pieper (leerlingen van De Nieuwe Veste in Hardenberg/Coevorden), die in Groningen de tweede prijs wonnen, sleepten in Belgrado brons in de wacht in de categorie biologie. Ze hebben onderzoek gedaan naar het verband tussen het tijdstip van de toets op de dag, het cijfer dat voor die toets gehaald is en het chronotype van de leerling. Je chronotype is onderdeel van je biologische klok, ben je een vroege vogel of juist een late opblijver? Ze hebben daarbij een maar liefst 700 chronotype enquêtes afgenomen op hun school en dit vergeleken met 5600 toetscijfers. Een indrukwekkende database!

Aan de ICYS deden 88 scholieren mee uit 14 verschillende landen. De presentaties werden verdeeld over zes categorieën; natuurkunde, toegepaste natuurkunde, wiskunde, milieu, biologie en informatica. De scholieren presenteerden in zes verschillende lokalen in de universiteit van Belgrado en werden beoordeeld door een internationale jury.

Deelnemers en begeleiders op de trappen van de St Sava Kathedraal.
Deelnemers en begeleiders op de trappen van de St Sava Kathedraal.

Na de presentaties was er tijd om de stad te bekijken en kennis te maken met de Servische cultuur. De scholieren bekeken traditionele dansen en probeerden zelf een paar passen mee te doen op de muziek van een Servisch orkestje. Ook bezochten ze het fort, de dierentuin, het militaire museum, de Avala-toren (het hoogste gebouw van de Balkan) en de St. Sava Katbedraal. Bovendien was er tijd om te feesten in de disco.

De prijsuitreiking vond plaats in het oude paleis, het gebouw waar vroeger de koninklijke familie woonde en dat nu gebruikt wordt als stadhuis. Een prachtig gebouw dat de afsluiting van de ICYS een bijzondere sfeer meegaf. Een Servisch accordeon duo en een violiste brachten twee klassieke stukken ten gehore tijdens de ceremonie. Tenslotte werd de conferentie afgesloten met een feestelijke cruise over de Donau.

De Nederlandse delegatie. Achter, vlnr: Vera, Saskia, Joël, Martijn, Michal, Reinier, Amy. Voor: Annabel, Chiri, Anne, Tambinh, Demi
De Nederlandse delegatie. Achter, vlnr: Vera, Saskia, Joël, Martijn, Michal, Reinier, Amy. Voor: Annabel, Chiri, Anne, Tambinh, Demi

De Nederlandse deelnemers waren de winnaars van de Jan Kommandeurprijs van de Rijksuniversiteit Groningen, en de Van Melsen prijs van de Radboud Universiteit Nijmegen. Vanuit Groningen gingen naar Belgrado: Martijn van Wijk en Reinier Goudswaard, KSG De Breul, Zeist; Amy Pieper en Anne Siersema, De Nieuwe Veste (Hardenberg/Coevorden); Annabel Broer en Chiri Loeters, Maartenscollege, Haren. Begeleiding: Science LinX.

Vanuit Nijmegen zijn afgevaardigd: Tambinh Bui en Demi van Dalen, Dominicus College, Nijmegen; Vera van den Donk en Saskia Witte, Het Hooghuis, locatie Titus Brandsmalyceum, Oss; Joël Roelofsen en Michal Kawczynski, Ubbo Emmius, Stadskanaal. Begeleiding: EXO-steunpunt.

Verslag: Helena Vis

Laatst gewijzigd:14 december 2020 14:38

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024