Intelligent kantoor spaart energie
Zes slimme stekkers in zes stopcontacten kunnen het energieverbruik in een standaard kantoor en keuken in de Bernoulliborg met tien procent omlaag brengen. Welkom in de wereld van de slimme kantoren.
Elke zes seconden komen er nieuwe gegevens binnen bij de computer van Ilche Georgievski. Het zijn gegevens over het energieverbruik van elektrische apparatuur in zijn kantoor op de vijfde verdieping van de Bernoulliborg en in de keuken er vlak naast. Op zijn computerscherm is te zien hoeveel energie de koelkast, de keukenboiler en de netwerkprinter gebruiken, maar ook informatie over het energieverbruik van zijn eigen laptop en bureaulamp. De gegevens komen uit speciale Plugwise stekkers die tussen de apparaten en de stopcontacten zijn geplaatst. Die sturen alle informatie draadloos door naar de computer van Georgievski.
‘We hebben inmiddels bergen gegevens’, vertelt Georgievski. ‘en daarmee kunnen we aan data-mining doen.’ De gegevens laten bijvoorbeeld zien dat de magnetron in de keuken het meest wordt gebruikt tussen 12 en 2 uur ’s middags, maar ook dat er een piek is in energieverbruik rond half tien ’s morgens. ‘Dan komt iedereen binnen, zet z’n computer aan en print wat uit of drinkt koffie.’
Georgievski en zijn collega’s kunnen de aangesloten apparaten ook aan en uit zetten met de Plugwise stekkers. ‘We kunnen programmeren wanneer welke apparaten aan staan. Ik kan het bijvoorbeeld zo regelen dat mijn laptop en de koelkast niet tegelijkertijd stroom gebruiken, zodat er geen pieken in het stroomverbruik optreden.’ Maar het is ook mogelijk de boiler ’s nachts uit te schakelen, omdat er dan toch niemand warm water gebruikt.
Tijdens een experiment waarbij slechts zes apparaten werden gecontroleerd, lukte het Georgievski en zijn collega’s van de onderzoeksgroep Gedistribueerde Systemen om het energieverbruik met tien procent te laten dalen. ‘En wanneer we dynamische prijsinformatie zouden gebruiken, waarmee je in de VS energie kunt inkopen tegen steeds wisselende koersen, hadden we de energiekosten met 35 procent kunnen drukken.’
De groep van hoogleraar Marco Aiello, waar Georgievski promovendus is, probeert ‘slimme kantoren’ en slimme gebouwen’ te ontwikkelen. ‘Het idee is dat het gebouw in de gaten heeft wat er gebeurt en daar op reageert’, legt Georgievski uit. Nu zitten er in kantoren van de Bernoulliborg bewegingssensoren die het licht uit doen wanneer er een kwartier lang geen beweging is waargenomen. ‘Maar als ik een kwartier stil zit te lezen, gaat het licht ook uit. Dat noemen we dus geen ‘slim kantoor’.’
Door geluids- of druksensoren toe te voegen kunnen de kantoren al slimmer reageren op de gebruikers. Gegevens van het Plugwise netwerk leveren nog meer informatie op. Het pilot experiment laat zien dat met alleen de informatie over het stroomgebruik al een flinke besparing is te realiseren. ‘Maar er moet nog flink wat werk verzet worden voordat we zo’n systeem echt kunnen gaan gebruiken.’ Wat Georgievski en zijn collega’s nu doen is in alle Plugwise gegevens zoeken naar fouten. ‘We moeten ongebruikelijk gedrag eruit kunnen filteren.’
Maar kunnen we het systeem dan niet alvast gaan gebruiken om alle boilers in de Bernoulliborg ’s nachts uit te zetten? ‘Nog niet, de software is bedoeld voor onderzoek, en niet echt gebruikersvriendelijk.’ Maar het experiment op de vijfde verdieping laat zien dat er heel wat te winnen is met kantoren die zelfs maar een klein beetje slimmer zijn dan de huidige generatie.
Weetje?!
Faris Nizamic en Tuan Anh Nguyen uit de groep van Marco Aiello hebben een plan ingediend voor de Green Mind Award van de RUG, een wedstrijd waarin het gaat om duurzame ideeën. De hoofdprijs is 100.000 euro. Vorige week werd bekend dat het voorstel van de groep Aiello een van de drie finalisten is in deze wedstrijd. De winnaar wordt eind november bekendgemaakt.
Marco Aiello houdt morgen, dinsdag oktober, zijn oratie als hoogleraar. Meer informatie hierover is te vinden in de agenda van de RUG.
Laatst gewijzigd: | 24 mei 2024 11:36 |
Meer nieuws
-
18 december 2024
Hoe gebruik je machine learning als er weinig gegevens zijn?
Kerstin Bunte, hoogleraar machine learning, is een specialist in het werken met beperkte gegevens. Ze zwemt tegen de stroom in door niet alleen om meer te vragen.
-
17 december 2024
Een mens zou moeten beslissen als het gaat om zaken van leven of dood
Van medische diagnoses tot autonome wapens in het Midden-Oosten: ArtificiaI Intelligence (AI) neemt steeds meer beslissingen zelf, zonder dat er nog een mens aan te pas komt. Rineke Verbrugge, Hoogleraar Logica en Cognitie aan de Rijksuniversiteit...
-
16 december 2024
Grote financierings impuls om effectiviteit vaccins te verbeteren
Samen met internationale partners heeft professor Adri Minnaard 9,2 miljoen US dollar gekregen uit een programma van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NAID) van de Amerikaanse National Institutes of Health.