Zeegrassen overleven dankzij ondergrondse samenwerking
Rondom de wortels van zeegras verzamelt zich een heleboel slib, organisch afval uit de zee. Bij de afbraak van dat afval komt giftig sulfide vrij. Hoe kan het zeegras groeien tussen al dat gif? Het antwoord is verrassend: dankzij bacteriën in de kieuwen van schelpdieren die tussen het zeegras leven.
RUG-bioloog Tjisse van der Heide zocht dit uit, samen met zijn collega’s. Vorige week verschenen een artikel en een commentaar over het onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Tjisse werkt ook aan het herstel van mosselbanken in de Waddenzee. Daarover lees je in de Universiteitskrant van de RUG, net als over zijn zeegrasonderzoek. UPDATE: Op 19 juni maakte de KNAW bekend dat Tjisse een van de vier winnaars is van de Heineken Young Scientist Award.
Laatst gewijzigd: | 24 mei 2024 11:34 |
Meer nieuws
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Top-telescopen bouwen om in ons verleden te kijken
Scott Trager ontwikkelt nieuwe methoden om de evolutie van sterren in de Melkweg te ontrafelen – en die van verre sterrenstelsels. ‘Het geeft een gevoel van verwondering als je naar het heelal kijkt en denkt: Hoe is dit ontstaan? Hoe werkt het...
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...