Kerstdrankjes brouwen met wodka
Voor onderhoudende experimenten heb je niet per se een groot laboratorium nodig. Met wat wodka en een sinaasappel kun je etherische olie maken. En een merel dronken voeren.
Van een Leidse bèta hoorde ik een verhaal over een scheikundestudent die, jaren geleden inmiddels, van een lading natrium af moest. Natrium, voor de duidelijkheid, is in zuivere vorm nogal reactief; het ontbrandt makkelijk, bijvoorbeeld als het in aanraking komt met water. Na wat hoofdbrekens bedacht de student de volgende oplossing: doe het natrium in een stopfles, sluit die af met een kurk en kieper de fles in de gracht. Het water sijpelt dan langzaam door de kurkdeksel waardoor het natrium heel geleidelijk reageert. Briljante oplossing.
Na een aantal weken, laten we zeggen: de maandag voor kerst, ben je klaar voor de volgende stap. Kook in een pannetje 250 gram suiker met 250 milliliter water tot je een siroopje krijgt. Haal ondertussen de sinaasappel uit de fles (en gooi hem in de achtertuin, dat is het gedeelte met de dronken merels) en meng de overgebleven drank met de afgekoelde siroop. Klaar om te drinken na het kerstdiner.
Wat moet je intussen met de overgebleven wodka? In een van de komende afleveringen gaan we DNA isoleren, daar heb je ijskoude alcohol bij nodig.
Je kunt de drank ook gebruiken om koffielikeur te maken. Kook daarvoor siroop van twee deciliter water, vijftig gram oploskoffie en een kilo suiker. Het lijkt in eerste instantie misschien onmogelijk om zoveel suiker op te lossen in zo weinig water, maar geloof me: het werkt. Breng het mengsel aan de kook, laat het daarna afkoelen en doe het met een doorgesneden vanillepeul, de wodka en 250 ml goedkope rum in een stopfles. Laat een week of vier staan en zeef het mengsel dan door een doek.
Auteur: Ernst Arbouw
Laatst gewijzigd: | 12 april 2021 13:13 |