Gluren door een kraslot
Voor onderhoudende experimenten heb je niet per se een groot laboratorium nodig. Met een webcam en een afstandsbediening gluur je zo door een kraskaart.
Deze herfst is het twee jaar geleden dat Ron Spronk aan de RUG promoveerde op een onderzoek naar het werk van onder meer Piet Mondriaan. De kunsthistoricus Spronk maakte de wijzigingen die Mondriaan aanbracht in een aantal van zijn transatlantische schilderijen zichtbaar door de doeken op verschillende manieren te bekijken: onder meer met röntgenstraling, onder UV-licht en met behulp van infrarood reflectografie.
Zo ontstond deze zomer in het lab van "Ik denk dus ik plof!" het idee om een infrarood camera te gebruiken om door krasloten te kijken. De sfeer in het lab werd allengs beter; het enige wat nodig is voor het winnen van een enorm kapitaal is een camera, een lichtbron, een bevriende sigarenboer met een stapeltje ongebruikte loten en een regenachtige zondagmiddag. Hoe kom je aan een bevriende sigarenboer? Die vraag blijft nog even open, maar de onderdelen voor een infraroodcamera en geschikte lichtbron heeft bijna iedereen in huis: een webcam en de afstandsbediening van de tv.
Het bleek bovendien mogelijk door een kraskaart van de Hema te kijken; een geweldig proof of concept voor het kraslotenplan. Er werd in het lab al voorzichtig nagedacht over tropische eilanden, onroerend goed en het aflossen van de studieschuld.
Helaas bleek de werkelijkheid weerbarstiger. Kennelijk hadden ze bij de Lotto ook al eens van infrarood reflectografie gehoord. In ieder geval was het niet mogelijk om met de opstelling door een kraslot te kijken. Of, om het in de woorden van de Engelse bioloog Thomas Henry Huxley te zeggen: The great tragedy of science [is] the slaying of a beautiful hypothesis by an ugly fact.
Auteur: Ernst Arbouw
Laatst gewijzigd: | 12 april 2021 13:12 |