Smoren met bakpoeder
Voor onderhoudende experimenten heb je niet per se een groot laboratorium nodig. Met bakpoeder en azijn kun je een leuke party trick doen – of een moord plegen.
De scheikundige Jacobus van ’t Hoff deed als jongeling natuurwetenschappelijke proefjes in de huiskamer. Die proeven voerde hij uit voor betalend publiek en met het geld dat hij zo verdiende, kocht hij materiaal om nieuwe proeven te doen; pipetten, reageerbuizen, noem het allemaal maar op. Het klinkt als een pindakaasreclame: in 1901 won Van ’t Hoff de eerste Nobelprijs voor de scheikunde, maar het laat zien waar een beetje prieken en knutselen in de huiskamer allemaal toe kan leiden.
Eerst de theorie: als bakpoeder in aanraking komt met water, of liever nog met azijn, ontstaat een reactie waarbij koolstofdioxide (CO2) vrijkomt. Voor de liefhebbers (wel iets vereenvoudigd):
NaHCO3 + CH3COOH ->
NaCH3COO + CO2 + H2O
Dat is namelijk precies wat je doet. Boven de vloeistof bevindt zich een laag CO2, een gas dat zwaarder is dan lucht. Als je het glas schuin houdt, stroomt de (zware) CO2 in het tweede glas. Maar hoe zie je dat het tweede glas CO2 bevat en geen lucht? Door het uit te gieten boven een brandend waxinelichtje. Het kaarsje krijgt tijdelijk geen zuurstof en dooft daardoor.
In 1986 vielen er bij Lake Nyos in het noordwesten van Kameroen zeker 1800 doden toen als gevolg van vulkanische activiteit een grote hoeveelheid CO2 vrijkwam uit het water. Het zware gas rolde de berghelling af en verraste de bewoners van omliggende dorpen als een stille moordenaar. In het meer is inmiddels een lange verticale pijp geplaatst om gevormde koolstofdioxide meer geleidelijk te laten ontsnappen. Op internet zijn foto’s en filmpjes te vinden van die pijp, die een fontein van 21 meter hoogte uitspuugt – ’s werelds grootste mentosfontein. Maar over mentosfonteinen gaan we het een andere keer misschien wel hebben, net als over de bakpoederraket en het isoleren van DNA.
Auteur: Ernst Arbouw
Laatst gewijzigd: | 12 april 2021 13:13 |