Bombykol
Bombykol is een feromoon. Feromonen zijn seksuele lokstoffen, waarmee dieren maar ook mensen signalen over hun lichaam naar elkaar sturen. Miniboodschappers dus, die invloed hebben op hormoonhuishouding van de ander. Van mieren en motten tot goudvissen, kangoeroes en honden: vrijwel alle sociale dieren communiceren op hun manier met feromonen.
Bombykol is het feromoon waarmee zijdevlinders elkaar op grote afstanden kunnen vinden. Insecten gebruiken feromonen ook om de weg te markeren. Mieren bijvoorbeeld doen het net als Hans en Grietje met de broodkruimels: ze laten een miniem spoor van geurstof voor hun collega-mieren achter, zodat ze de weg kunnen vinden. Omdat elke mier weer nieuwe feromoonkruimels achterlaat, wordt het geurspoor op een populaire route steeds krachtiger.
Mensen kunnen onbewust ruiken of iemand van het andere geslacht is of niet. Maar er is vooral nog veel onduidelijkheid over de manier waarop mensen via feromonen communiceren. Wat reclames voor deodoranten ook zeggen…
Laatst gewijzigd: | 12 april 2021 13:22 |