Maak je eigen model over de visstand in de Noordzee
Om de hoeveelheid vissen in een bepaald gebied te beschrijven, kun je gebruik maken van een logistisch groeimodel. Dit beschrijft hoe populaties veranderen in de loop van de tijd. Je kunt beginnen met een eenvoudig model, dat je vervolgens steeds complexer maakt. Je kunt bijvoorbeeld kijken wat er gebeurt als je een grenswaarde of limiet toevoegt. Dit betekent dat een functie steeds dichter bij een bepaalde waarde komt, maar die waarde nooit zal bereiken.
Iets anders waar je op moet letten bij je model zijn de vijanden van de vissen. Wat gebeurt er als er vijanden zijn, bijvoorbeeld de mens? Dit heeft natuurlijk invloed op de groei van de populatie. In de krant kan je regelmatig lezen over visquota voor bepaalde soorten vis in de Noordzee. Deze visquota geven aan dat er niet meer dan een bepaalde hoeveelheid vis mag worden gevangen. Dat zou nodig zijn om uitsterven te voorkomen, volgens experts. Maar is dat echt zo? Voor je PWS kun je met behulp van een computerprogramma zelf ook een (simpel) model voor de visstand maken. Vissen maken nieuwe vissen, vissen eten vissen en vissen worden gevangen. Hoe ontwikkelt de visstand zich? Als je data over de visstanden in de Noordzee en de huidige visquota verzamelt, kun je dit voorspellen als je je PWS af hebt!
In hoofdstuk 6 van het boek `Mathematics Masterclasses: Stretching the imagination' van Michael Sewell staat een wiskundige introductie(opdracht) over dit onderwerp. Je kunt dit boek bij onze bibliotheek lenen, maar we kunnen je er ook een scan van toesturen. Mocht je hier interesse in hebben, vul dan het Bètasteunpunt formulier in. Natuurlijk kun je daar ook terecht voor al je andere vragen.
Interessante onderzoeksvragen
- Hoe ontwikkelt de visstand zich in de Noordzee?
- Wat is de invloed van mensen/natuurlijke vijanden/vervuiling/klimaatverandering op de visstand in de Noordzee?
- Zijn visquota nodig om uitsterven van vissensoorten te voorkomen?
Laatst gewijzigd: | 12 april 2021 13:47 |