Bepaling natuurconstanten
De vele natuurconstanten die wij kennen, hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de moderne natuurkunde. Zo is de constante waarde van de lichtsnelheid (c) de aanleiding geweest tot de ontwikkeling van de relativiteitstheorie. De constante van Planck (h), de verhouding tussen de energie en frequentie van een foton, wordt beschouwd als de geboorte van de kwantummechanica. Tenslotte speelt ook de verhouding tussen de lading en de massa van een elektron (e/m) een belangrijke rol in de natuurkunde.
Op de universiteit of misschien ook in de practicumzaal van je eigen school is het redelijk eenvoudig om deze natuurconstanten nauwkeurig te bepalen. In dit filmpje zie je bijvoorbeeld hoe je met behulp van een reep chocola en een magnetron de lichtsnelheid kunt bepalen. Vind je dit een leuk onderwerp en wil je er meer over weten, vul dan het Bètasteunpuntformulier in. Natuurlijk kun je bij ons ook terecht met al je andere vragen!
Interessante onderzoeksvragen
- Hoe bepaal je de waarde van de constante van planck/ de lichtsnelheid/ de verhouding tussen de lading en massa van het elektron?
- Hoe nauwkeurig is deze bepaling? Zijn er manieren om de bepaling nauwkeuriger te maken?
- Hoe groot is de waarde van de constante van planck/ de lichtsnelheid/ de verhouding tussen de lading en massa van het elektron?
Interessante links:
- Artikelen over de lichtsnelheid
- De grondbeginselen van de kwantummechanica
- Bepaling e/m van een elektron
- De ontdekking van het elektron
Opmerkingen
Heb je vragen of lijkt het je leuk hier je profielwerkstuk over te doen? Vul dan het het Betasteunpunt formulier in.
Laatst gewijzigd: | 20 september 2024 14:41 |