Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Agenda

Bewonder een pas ontdekte komeet

Vanaf:ma 30-01-2023
Tot en met:za 04-02-2023
Waar:Zernike Campus, rondom Bernoulliborg

Een nieuwe komeet ontdekt!
Op 2 maart 2022 werd een nieuwe komeet ontdekt, genaamd komeet C/2022 E3 (ZTF). De komeet bevond zich op dat moment op ruim 600 miljoen kilometer afstand van de aarde en maakt eens in de 50.000 jaar een rondje rond de zon, wat betekent dat hij voor de moderne mens nu dus voor het eerst waarneembaar is. In de week van 30 januari 2023 is de komeet bij goed weer te bewonderen vanaf de Zernike Campus.

Vuile sneeuwbal
Kometen zijn “vuile sneeuwballen” die door ons zonnestelsel bewegen. De kern van kometen kunnen enkele kilometers groot worden. Wanneer een komeet dichter bij de Zon komt gaat het ijs op het oppervlak verdampen, waardoor ook het stof en gruis vrijkomen. Het verdampte ijs vormt samen met het stof de coma van de komeet: een wazige, ijle wolk om de komeetkern, die honderdduizenden tot miljoenen kilometers groot kan worden. Wanneer de komeet dicht bij de Zon komt botst de zonnewind met de coma. Dit veroorzaakt de staart van de komeet, die altijd van de Zon af gericht is.

Waar en wanneer waarneembaar
Op 12 januari 2023 zal de komeet het dichst bij de zon staan. Vanaf dat moment beweegt de komeet weer van de zon af, maar zal dan nog wel langs de aarde komen. Vooral richting het eind van januari en het begin van februari zal de komeet het best te zien zijn. De komeet zal nauwelijks met het blote oog te zien zijn; daar is hij niet fel genoeg voor. Met een verrekijker of een goede telescoop zou de komeet echter goed zichtbaar moeten zijn.

Kom jij ook de komeet bewonderen?
Afhankelijk van het weer zullen er in de week van 30 januari – 4 februari telescopen en verrekijkers in en rondom Ber noulliborg aanwezig zijn om de komeet te bewonderen.


Meer informatie over de data en tijd zal volgen via de activiteitenagenda van het Kapteyn Instituut.