Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Zernike (ZIAM) News

NWO subsidie voor Loredana Protesescu

16 mei 2024
Dr. Loredana Protesescu
Dr. Loredana Protesescu

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een Open Competitie Science-M-subsidie toegekend aan dr. Loredana Protesescu of the Zernike Institute for Advanced Materials (Faculty of Science and Engineering, RUG) en dr. Shuxia Tao (Eindhoven University of Technology). Zij ontvangen een M2-subsidie van EUR 750.000 voor onderzoek naar antiperovskieten en hoe deze ingezet kunnen worden voor technologische toepassingen.

Het onderzoeksproject, dat vijf jaar duurt, is getiteld ‘Nanocrystals: key to exploiting the remarkable properties of antiperovkites’.

NanoNAPs as smiconductors for nanotechnology
NanoNAPs as smiconductors for nanotechnology

Unieke eigenschappen benutten

Terwijl de materiaalklasse van perovskieten de zonnecelwereld op z’n kop zet, bezitten hun familieleden, de nitride-antiperovskieten, ook unieke eigenschappen zoals superionische geleidbaarheid, supergeleiding, negatieve thermische uitzetting en luminescentie. Dit maakt ze zeer geschikt voor nanotechnologietoepassingen, zoals opto-elektronische apparaten. Er is echter heel weinig bekend over hun chemie, stabiliteit en hoe er elektronische apparaten van gemaakt kunnen worden. Dit gaan Protesescu en Tao onderzoeken.

Nanokristallen als sleutel

Door nitride-antiperovskieten als nanokristallen te synthetiseren en ze vervolgens te stabiliseren in colloïdale suspensies kunnen de onderzoekers hun elektronische en structurele eigenschappen blootleggen, hun chemische samenstelling optimaliseren en hun eigenschappen onder werkomstandigheden ontrafelen. Op basis daarvan gaan  Protesescu en Tao hun daadwerkelijke toepassingsmogelijkheden verkennen.

NWO Open Competitie ENW-M

M-subsidies zijn bedoeld voor innovatief en hoogwaardig onderzoek met wetenschappelijke urgentie. De subsidie biedt onderzoekers de mogelijkheid om creatieve en risicovolle ideeën uit te werken en wetenschappelijke innovaties te realiseren die de basis kunnen vormen voor de onderzoeksthema's van de toekomst.


Laatst gewijzigd:23 mei 2024 11:45
View this page in: English

Meer nieuws

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!