Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Zernike (ZIAM) News

Vici-beurs voor Marleen Kamperman

23 februari 2023

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan Marleen Kamperman een Vici-financiering van maximaal 1,5 miljoen euro toegekend . Zij kan hiermee gedurende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoek opbouwen.

decoratieve afbeelding
Marleen Kamperman

Marleen Kamperman

Het onderzoek van prof. dr. Marleen Kamperman (Faculty of Science and Engineering) waarvoor zij een Vici ontvangt gaat over (bio)polymeer materialen. De draden van een fluweelworm zijn bijzonder plakkerig en stijf, de bek van een inktvis is extreem hard en spinzijde is ontzettend sterk. Om deze uitzonderlijke materialen te maken, gebruikt de natuur vloeibare fase-gescheiden biopolymeren, zogeheten coacervaten, als tussenstap in het maakproces. Door geleidelijke veranderingen in de oplosbaarheid wordt de vloeistof omgezet in de uiteindelijke vaste vorm. Onderzoekers maken dit natuurlijke proces na in microfluïdische systemen, om zo een methode te ontwikkelen waarmee (bio)polymeer materialen op een gecontroleerde en milieuvriendelijke manier gemaakt kunnen worden.

NWO-Talentprogramma

De Vici-financiering maakt samen met de Veni- en Vidi-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma. Vici is gericht op senior-onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen. Ze hebben daarbij jonge onderzoekers begeleid. Onderzoekers die een Vici-subsidie krijgen toegekend, bouwen hun onderzoeksgroep verder uit, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie, als ze die nog niet zouden hebben.

Laatst gewijzigd:24 februari 2023 12:10
View this page in: English

Meer nieuws

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.