Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Zernike (ZIAM) News

Op zoek naar de felbegeerde veiligere, betere en duurzamere batterij: BatteryNL is gestart!

16 januari 2023

Donderdag jl. (12 januari) was een groot aantal partijen, betrokken bij de ontwikkeling van batterijen in Nederland - kleine bedrijven, multinationals en kennisinstellingen -, aanwezig bij de kick off van het BatteryNL consortium. Hun doel is om binnen acht jaar de volgende generatie batterijen te ontwikkelen die beter presteert, en veiliger en millieuvriendelijker is. De Rijksuniversiteit Groningen, prof. dr. Moniek Tromp, is een van de vijf initiatiefnemers en partners in BatteryNL, een d oor NWO-ORC gefinancieerd project van 9,3 miljoen euro.

Veiligere batterijen met een hogere dichtheid

BatteryNL wil de volgende generatie batterijen ontwikkelen op basis van een beter begrip van materiaal-grensvlakken. Deze nieuwe batterijen beschikken over een langere levensduur en zijn milieuvriendelijker -  cruciaal voor een samenleving die gebaseerd is op duurzame energiebronnen.

Moniek Tromp
Moniek Tromp

Moniek Tromp, Rijksuniversiteit Groningen: "Naast de nieuwe materialen en geavanceerde (karakterisatie)methoden die we gaan ontwikkelen, heeft het project nu al de aanzet gegeven voor een Nederlands Batterij ecosysteem, inclusief de vele uiteenlopende stakeholders, die cruciaal zijn voor de energietransitie, de positie die Nederland kan innemen en de rol die ze daarin kunnen spelen."

Het hart van de batterijen

Op basis van unieke Nederlandse expertise zal het consortium het hart van deze felbegeerde batterijen - de elektrode-elektrolyt interface - onderzoeken en verbeteren met behulp van schaalbare technologieën.

Spilfunctie in de ontwikkeling van de toekomstige batterijtechnologie

Om de maatschappelijke integratie van deze technologische doorbraken te vergemakkelijken, zullen de sociale en economische gevolgen in nauwe samenwerking met diverse belanghebbenden worden geëvalueerd. Dit consortium van experts, kleine bedrijven, multinationals en maatschappelijke organisaties maakt zo de weg vrij voor Nederlandse partijen om een spilfunctie te vervullen in de ontwikkeling van toekomstige batterijtechnologie.

Alle partijen op één lijn: van academische wereld tot start-ups

BatteryNL bestaat uit experts binnen de academische wereld, hightech startups, multinationals en maatschappelijke partners. Naast de initiatiefnemers - Technische Universiteit Delft, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Twente, Technische Universiteit Eindhoven, en Universiteit Utrecht - bestaat het consortium uit de Universiteit van Amsterdam, TNO, Holst Centre, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Utrecht, Hanzehogeschool, Saxion Hogeschool, Fontys Hogeschool, Delft IMP, E-magy, Euro Support, LeydenJar, Lionvolt, LithiumWerks, PTG/e, Shell, SALD, VSParticle, Air Liquide, Forschungszentrum Jülich, MEET Battery Research Centre, ANWB, DNV, Durapower, EnergyStorageNL, InnoEnergy, New Energy Coalition, RAI, Solvis, VDL. BatteryNL vertegenwoordigt de top academische universiteiten en hogescholen die actief zijn in batterijonderzoek in Nederland. De academische partners zijn experts in batterij- en interfacematerialen/chemie en karakteriseringsmethoden (vooral tijdens batterijgebruik).

Kick off BatteryNL 12 januari
Kick off BatteryNL 12 januari
Onderzoek, onderwijs en valorisatie

Daarnaast hebben de hogescholen expertisecentra ontwikkeld op het gebied van duurzaamheid en energietransitie, specifiek gericht op de rol van batterijen, waar onderzoek en onderwijs samenkomen en waar de resultaten kunnen worden gevaloriseerd en benut. De betrokkenheid van bedrijven bij het consortium zal bijdragen tot een grotere impact doordat de succesvolle technologieën op grotere schaal in batterijsystemen kunnen worden toegepast, wat uiteindelijk zal bijdragen tot een duurzamere samenleving. De meest relevante nationale stakeholders op het gebied van mobiliteit en elektrische auto's, zowel maatschappelijke stakeholders als bedrijven nemen deel aan BatteryNL.

Contact

Voor meer informatie www.batterynl.nl of neem contact op als u meer wilt weten over het BatteryNL project via info batterynl.nl of telefoon +31 (0)15 278 54 07.

Laatst gewijzigd:17 januari 2023 14:58
View this page in: English

Meer nieuws

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!