Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Zernike (ZIAM) News

Tromp: "Diversiteit loont"

13 maart 2019
60 jaar Barbie ©2019, Mattel
60 jaar Barbie ©2019, Mattel

Zernike lid prof. dr. Moniek Tromp prijkt op de voorpagina van de februari-uitgave van het VNCI Chemie Magazine. In het artikel deelt zij met twee collega's haar ervaringen betreffende diversiteit op de werkvloer (zie hieronder). Daarnaast is prof. Tromp aangewezen als één van de rolmodellen voor meisjes en vrouwen door niemand minder dan Barbie in een speciale uitgave ter ere van 60 jaar Barbie. Tromps artikel in het Barbie boek kan hier gevonden worden. (©2019, Mattel)

Diversiteit loont’

Bron: Chemie Magazine, VNCI, auteur Klaartje Jaspers.

Moniek Tromp, hoogleraar Materiaalchemie aan het Zernike Institute for Advanced Materials van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze werkt aan batterijen en katalysatoren die nodig zijn om de energietransitie te realiseren.

“Het idee dat vrouwen andere kwaliteiten zouden hebben vind ik lastig, maar diversiteit op de werkvloer loont wel. Niet alleen qua sekse of gender, maar ook qua leeftijd, cultuur, ervaringen: hoe meer informatie, hoe meer achtergronden een groep heeft, hoe creatiever die is. Je komt sneller op echt nieuwe ideeën en met de problemen waar we nu voor staan op het gebied van duurzaamheid en de energietransitie, hebben we echt hele creatieve ideeën nodig.

Je hoort weleens dat je als vrouw ‘je mannetje’ moet staan om in de techniek te werken, maar mannen moeten dat ook: ze moeten hard werken en in ‘het kringetje’ bekend zijn om iets gedaan te krijgen. Ik val meer op in een ruimte met 29 mannen in blauwe pakken. Dat kan ook een voordeel zijn: na afloop weet ik misschien niet meer wie zij zijn, maar iedereen weet wie ik ben. Studentes zijn weleens bang dat ze zichzelf in deze wereld voortdurend zouden moeten bewijzen. Ik voel dat zelf niet zo, maar begrijp dat idee wel. Er is ook veel onderzoek naar gedaan: academische papers worden bijvoorbeeld heel anders beoordeeld als er een vrouwennaam boven staat, dan met een mannennaam erbij.

Je zou gender bias-cursussen kunnen geven waar iedereen verplicht heen moet: mannen én vrouwen, want die zijn ook biased. Mannen denken vaak dat ze het wel snappen, maar in praktijk werkt het toch heel anders. Het hele sollicitatieproces zou bovendien heel transparant moeten zijn, en er zouden meer vrouwen in de commissies moeten zitten. Daarvoor hebben we wel meer vrouwen nodig: in Duitsland werd ik daar zo vaak voor gevraagd dat ik nauwelijks meer aan mijn eigen werk toekwam.

Denk daarnaast aan maatregelen die voor iedereen gelden: biedt ook hogere functies als een vierdaagse werkweek aan, geef mensen de mogelijkheid hun tijden flexibel in te delen. Dan kunnen partners gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor het gezin nemen, en elkaar steunen in hun ambities. Uiteindelijk is het gebrek aan diversiteit in de chemie een gezamenlijk probleem, dat we gezamenlijk op moeten lossen.

Vroeger zei ik altijd: ‘Ik zou niet aangenomen willen worden omdat ik vrouw ben, maar omdat ik goed ben.’ Een Duitse topvrouw wees me er echter op dat een quotum vrouwen de kans geeft om te laten zien dát ze het kunnen. Om de bestaande cultuur open te breken, schijn je 20 procent nodig te hebben. Dat geeft je de steun die je soms toch nodig hebt, en moet leren aannemen. Ik zat bijvoorbeeld een keer in een vergadering met een kind aan de borst, en een doek erover. Ik gaf ze de keus: ‘Ik ben hier met kind, of ik ben hier niet.’ Twee mannen liepen weg, maar de meerderheid van de aanwezigen begreep en accepteerde het.”

Op basisschool beginnen
Naast haar werk aan het Zernike Instituut, doceert Tromp aan de Universiteit van Amsterdam en geeft ze les op verschillende basisscholen. Je moet kinderen al op heel jonge leeftijd voorhouden dat meisjes ook brandweerman of chemicus kunnen worden, weet Tromp: genderstereotypering begint al bij 5 of 6 jaar. Meisjes pas benaderen als ze op de middelbare school zitten, is dan ook veel te laat. Initiatieven als ‘Beeldenbrekers’ brengen zowel de meisjes als hun ouders op nieuwe gedachten. vhto.nl/projecten/beeldenbrekers

Het volledige artikel is hier te vinden: https://www.vnci.nl/nieuws/nieuwsbericht?newsitemid=4235034628.

Laatst gewijzigd:10 november 2022 10:54
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024