Vidi-beurs voor Steven Hoekstra
KVI-onderzoeker Steven Hoekstra heeft een Vidi-beurs toegekend gekregen van NWO. Zijn aanvraag was getiteld 'Met stilgezette moleculen op zoek naar donkere materie'.
De onderzoekers in de groep van Steven Hoekstra zullen moleculen gaan stilzetten, om deze te kunnen gebruiken als een zeer gevoelige antenne. Zo'n nano-antenne zou zelfs signalen kunnen opvangen van de mysterieuze 'donkere materie'. Een vergelijking van de zeer nauwkeurige metingen aan de moleculen met de voorspellingen van het Standaardmodel van de deeltjesfysica, zal helpen de grenzen van de fundamentele kennis over onze wereld te verleggen.
De onderzoeksgroep heeft een molecuul-afremmer ontwikkeld die het mogelijk maakt om moleculen stil te zetten die bij uitstek geschikt zijn om het Standaardmodel te testen. Onlangs is het team van Steven Hoekstra, met FOM-promovendi Joost van den Berg, Corine Meinema, Sreekanth Mathavan en master-student Tom Nijbroek, er als eerste in geslaagd om het Strontium-Fluoride (SrF) molecuul af te remmen. Met de ondersteuning van de Vidi-beurs zullen de onderzoekers nu geavanceerde lasertechnieken gebruiken om deze moleculen tot zeer dicht bij het absolute nulpunt af te koelen. Hiermee kan het grote potentiaal van de moleculen voor precisiemetingen optimaal gebruikt worden. Andere spannende toepassingen van deze ultrakoude moleculen zijn te vinden in de ultrakoude chemie en in de simulatie van complexe kwantumsystemen.
De Vidi-beurzen zijn gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen.
Laatst gewijzigd: | 20 juni 2014 10:19 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...