Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Stratingh

Professor Ben Feringa geeft eerste college in splinternieuw Feringa Building

Studenten en docenten voor het eerst in nieuwbouw Feringa Building
05 februari 2024

Maandag 5 februari 2024 markeert een historisch moment voor de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) met de ingebruikname van Feringa Building door het onderwijs. Het faculteitsbestuur van de Faculty of Science and Engineering (FSE) verwelkomde met enthousiasme de eerste studenten en docenten bij de aanvang van het tweede semester in hun splinternieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouw. Ook voor professor Ben Feringa was het een uniek moment. Hij gaf vandaag voor het eerst college in het gebouw dat zijn naam draagt.

Van Nijenborgh 4 naar Feringa Building

“Toen ik een jonge student en achttien jaar oud was, weet ik nog hoe trots wij waren toen wij daar (red. Nijenborgh 4) als eerste groep onderzoek mochten doen,” vertelt professor Ben Feringa een beetje gespannen. “En nu mag ik in het nieuwe gebouw voor het eerst college geven en onze studenten opleiden. Dat is heel bijzonder en ook wel een beetje emotioneel moment.”

Ontmoetingsplaats voor kruisbestuiving

Joost Frenken, decaan van de Faculty of Science and Engineering, zorgde vanochtend samen met het faculteitsbestuur en tal van medewerkers voor een feestelijk onthaal van de eerste studenten en docenten. “Ik vind het echt een fantastische stap. Feringa Building is een parel van de universiteit.” Ondanks dat Feringa Building het grootste gebouw is dat de universiteit ooit heeft neergezet, is de faculteit wegens groei in de toekomst naarstig op zoek naar meer ruimte.

Maar voor nu is Frenken vooral verheugd over het schitterende ontwerp, dat dient als grote ontmoetingsplaats en talloze mogelijkheden biedt voor kruisbestuiving tussen verschillende wetenschappelijke disciplines. “Hier komen veel instituten met veel disciplines samen. Ik verwacht ook dat we heel veel samenwerking gaan krijgen.”

Verhuizing onderzoeksgroepen start vanaf maart

Ook Feringa kan niet wachten tot zijn groep is overgegaan: “De laboratoria zijn ingericht met alle moderne technieken en faciliteiten. Over een paar maanden gaan wij met onze onderzoeksgroep hier naartoe verhuizen. Naar ons nieuwe laboratorium, een nieuwe kamer,” vertelt hij trots. Vanaf maart 2024 zal de verhuizing van medewerkers en onderzoeksapparatuur gefaseerd plaatsvinden, en zullen de laboratoria voor het eerst operationeel zijn.

Studenten opleiden voor een duurzame toekomst

Voordat Feringa de collegezaal inloopt om zijn eerste college te geven in het gebouw dat naar hem is vernoemd, deelt hij wat dit nieuwe gebouw betekent richting de toekomst. “Hier kunnen we de studenten opleiden volgens de allernieuwste standaarden en hen klaarmaken voor de toekomst: onze duurzame samenleving en de nieuwe industrie die we gaan ontdekken. We gaan fantastisch mooie wetenschappelijke ontdekkingen doen in dit nieuwe laboratoriumgebouw. We kunnen ons nu meten met elk laboratorium in de wereld.” De RUG kijkt uit naar een veelbelovende toekomst vol ontdekkingen en innovaties, waar de wetenschappers van morgen worden gevormd.

Met de ingebruikname van Feringa Building onderstreept de RUG haar ambitie om ook in de toekomst bij te dragen aan internationaal vooraanstaand onderzoek op gebieden als chemical engineering, (nano)technologie, materiaalonderzoek en astronomie.

Duurzaam en energie-efficiënt gebouw

Niet alleen op het gebied van onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten gaat de faculteit erop vooruit. Ook op wat betreft duurzaamheid en energie-efficiëntie worden grote stappen gezet. Het verwarmingssysteem, losgekoppeld van aardgas, maakt gebruik van warmte- en koudeopslag en efficiënte warmtepompen. Het gebouw profiteert van hoogwaardige isolatie, natuurlijk daglicht en energiezuinige LED-verlichting, en ongeveer 120.000 Wp aan zonnepanelen voorzien in een aanzienlijk deel van de stroombehoefte. Daar is Frenken erg blij mee: “Wij komen vanuit een achtergrond met gebouwen waar de energie zomaar de lucht in gaat. En juist met de hoge energieprijzen van nu is dat extra belangrijk. We kijken heel sterk naar duurzaamheid en in dat opzicht is dit gebouw veel en veel moderner.”

Planning

Feringa Building bestaat uit zes bouwdelen, waarvan het zesde en laatste bouwdeel pas kan starten wanneer bouwdeel 5118 van Nijenborgh 4 is leeggemaakt en gesloopt. Medio 2024 kan worden gestart met het zesde bouwdeel. Naar verwachting is Feringa Building in 2026 volledig gereed.

Realisatie

Opdrachtgever
Rijksuniversiteit Groningen
Architect
Ector Hoogstad Architecten
Constructeur
ABT - Wassenaar v.o.f.
Adviseur installaties
Arcadis Nederland B.V.
Adviseur labinrichting
Dr. Heinekamp Benelux B.V.
Aannemer bouwkundig
Ballast Nedam
Aannemer installaties
De Groot-Lammerink Installatiecombinatie B.V.
Aannemer labinrichting
Wesemann GmbH
Aannemer cleanrooms
Kelvin Reinraumsysteme GmbH

Meer informatie op:

www.rug.nl/GroundbreakingWork

NB: alhoewel het gebouw in gebruik is genomen, worden alle bezoekers verzocht om alleen binnen de geopende zones te blijven: de hoofdentree, het atrium en op de eerste etage van bouwdelen 5615 en 5616 (waar de collegezalen zich bevinden).

Laatst gewijzigd:23 december 2024 12:14
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024