Onderzoeksmethoden
Bekijk hier wat de meest efficiënte werkwijze is voor het verzamelen van literatuur en data en bij welke processen je ondersteuning in kunt schakelen. Daarnaast vind je meer informatie over het analyseren van data, het overdragen van kennis en citizen science.
Literatuur verzamelen
Het verzamelen van literatuur is de basis voor veel onderzoek. Maar het vinden van de juiste literatuur is niet altijd eenvoudig en kan veel tijd in beslag nemen. SmartCat, de online catalogus van de UB, helpt jou zo snel mogelijk het juiste artikel, boek of tijdschrift te vinden. Daarnaast zijn de Library Guides (LibGuides), bestaande uit een verzameling van gidsen, handleidingen en bronnen, waardevolle hulpmiddelen tijdens je literatuuronderzoek. Naast algemene LibGuides bestaan er ook gidsen speciaal voor onderzoekers met daarin meer informatie over het vinden, evalueren en gebruiken van academische literatuur.
Literatuur en data zoeken
Op de overzichtspagina Literatuur en data zoeken van de UB vind je meer informatie over het verzamelen van literatuur. Ook vind je hier links naar verschillende portalen waar je literatuur kunt zoeken.
SmartCat
SmartCat is de online catalogus van de UB. Door het instellen van handige filters kun je je zoekopdracht specificeren.
Library Guides
Zoek naar informatie per faculteit of bekijk in één overzicht alle LibGuides die je helpen bij het vinden van literatuur.
Library Guide voor onderzoekers
LibGuide speciaal voor onderzoekers met onder andere praktische tips voor het vinden van literatuur en uitleg over het uitvoeren van een systematische review.
Meer informatie per faculteit
Informatie en data verzamelen
Als onderzoeker heb je naast je onderzoeksdata vaak algemene en statistische data nodig, bijvoorbeeld als vergelijkingsmateriaal voor een analyse of om een argument kracht bij te zetten. Het vinden van de juiste informatie en data is niet altijd eenvoudig. Om je hierbij te helpen, zijn er verschillende databases en archieven beschikbaar waar veel informatie verzameld en opgeslagen wordt.
Databases
Gegevens van mensen, landen en bedrijven zijn opgeslagen in verschillende databases. Waar je deze databases vindt en hoe je data op de juiste wijze verwerkt en citeert in je onderzoek lees je in de Library Guide over data.
Meer informatie per faculteit
Data analyseren
Heb je als onderzoeker hulp nodig bij het verzamelen, analyseren, verwerken en beheren van verschillende soorten onderzoeksdata? Heb je vragen over het visualiseren van ruimtelijke-, 3D- of geografische data? Of heb je een computer nodig met extra geheugen en rekenkracht om complexe berekeningen met een grote dataset uit te voeren? Er zijn ondersteunende diensten binnen de RUG die je bij deze vragen en kwesties kunnen helpen.
Meer informatie en ondersteunende diensten
Centrum voor Informatie Technologie (CIT)
Het Data Science team van het CIT helpt je bij het verkrijgen en analyseren van data en het ontwikkelen van tools voor data science.
Digital Competence Centre (DCC)
Voor vragen en ondersteuning op het gebied van data-analyse kun je ook contact opnemen met het Digital Competence Centre.
Research en Innovation Support (RIS)
Ga je tijdens je onderzoek complexe berekeningen uitvoeren waar jouw computer niet krachtig genoeg voor is? De afdeling Research en Innovation Support (RIS) beschikt over faciliteiten op het gebied van High Performance Computing.
Meer informatie per faculteit
Kennisoverdracht
Hoe zorg je ervoor dat verkregen data en kennis uit jouw onderzoek van meerwaarde kan zijn voor de samenleving en aansluit op maatschappelijke uitdagingen en economische kansen? Het is belangrijk om hier als onderzoeker voor, maar ook tijdens je onderzoek goed over na te denken en te weten waar je voor ondersteuning terechtkan.
Meer informatie en ondersteuning
Het IP & Business Development team van het Knowledge Transfer Office biedt ondersteuning bij praktische zaken rondom kennisoverdracht. Denk hierbij aan het indienen en beheren van octrooiaanvragen, ondersteuning bij het overdragen van intellectueel eigendom en hulp bij het opzetten van publiek-private samenwerkingen. Daarnaast kunnen ze je adviseren welke stappen je moet zetten om de maatschappelijk impact van je onderzoek zo groot mogelijk te maken.
Meer informatie per faculteit
Citizen science
Citizen science is onderzoek dat (gedeeltelijk) door niet-professionele wetenschappers uitgevoerd wordt, vaak onder begeleiding van academici. De jaarlijkse vogeltelling, waarin vrijwilligers observeren welke vogels ze in hun tuin zien gedurende een bepaalde periode, is een bekend voorbeeld van citizen science. Naast dat het inzetten van niet-professionals erg nuttig kan zijn voor het verzamelen van data, heeft het een maatschappelijke functie. Het geeft de wetenschap een podium en laat mensen, door ze actief te betrekken in onderzoek, zien hoe interessant en belangrijk wetenschap is.
Open Science en Public Engagement
Het Open Science Programma van de RUG en het UMCG wil Public Engagement-activiteiten aanmoedigen en stelt daarvoor kleine beurzen beschikbaar. Het doel van deze beurzen is om de interactie te stimuleren tussen wetenschap en samenleving.
Science LinX
Binnen de RUG coördineert Science LinX, het science center van de Faculty of Science and Engineering, programma’s om een breed publiek te informeren over en te betrekken bij onderzoek. Daarnaast zijn ze een actief lid van ECSA, de European Citizen Science Association. De ECSA zet zich in om citizen science binnen Europa op de kaart te zetten en de betrokkenheid van het grote publiek met de wetenschap te vergroten.
Meer informatie per faculteit
Laatst gewijzigd: | 16 september 2024 14:58 |