Onderzoeksdatamanagement
Elke onderzoeker werkt met data: van interviews of geluidsopnames tot archiefstukken of DNA-sporen. Onderzoeksdatamanagement is het proces van het verzamelen, verwerken, beschermen, opslaan en delen van deze onderzoeksdata. Ben je benieuwd aan welke voorwaarden goed onderzoeksdatamanagement voldoet of heb je hulp nodig bij het zoeken en hergebruiken van secundaire data? De RUG adviseert en ondersteunt onderzoekers op dit gebied.
Onderzoeksdatamanagement
Voor je onderzoek heb je een onderzoeksdatamanagement plan (DMP) opgesteld. In dat document staat omschreven hoe je data gaat verzamelen, definiëren, opslaan en delen met anderen. Gedurende je onderzoek blijf je dit document updaten, want het managen en beheren van je data is een continu proces. Houd hierbij altijd de FAIR (Findable, Accessible, Interoperable en Reusable) principes in je achterhoofd. Verder is het goed managen van je data niet alleen belangrijk om te voldoen aan strenge richtlijnen, het is ook van invloed op de impact die je maakt met je onderzoek. Daarnaast kan het een doorslaggevende factor zijn voor het binnenhalen van onderzoekssubsidies.
De privacy & security coördinator van je faculteit en het Digital Competence Centre zijn je eerste aanspreekpunt voor vragen en ondersteuning met betrekking tot databeheer.
Digital Competence Centre
Het Digital Competence Centre ondersteunt onderzoekers bij vraagstukken over het beheer van onderzoeksgegevens en het verzamelen, veilig opslaan, verwerken, beheren, delen en archiveren van data.
Data opslaan
De RUG heeft, afhankelijk van de grootte en complexiteit van je data, verschillende oplossingen voor het veilig en slim opslaan ervan. Bekijk meer informatie en uitleg over de mogelijkheden voor het veilig opslaan en delen van data.
Meer informatie per faculteit
Software speelt een steeds belangrijkere rol als output van onderzoeksprojecten. Het is daarom belangrijk dat je nadenkt over hoe je specifiek software zal worden onderhouden en ondersteund om ze toegankelijk en herbruikbaar is, zowel tijdens als na je onderzoek. Dit is van toepassing voor korte scripts maar ook voor grotere en meer complexe programma’s. Het schrijven van een
softwaremanagementplan helpt je om na te denken wat je software nodig heeft en aan welke eisen ze moet voldoen om een duurzame bijdrage aan de wetenschap te zijn.
Ondersteuning
Heb je hulp nodig bij het opstellen van je datamanagementplan of bij het vinden van meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met het Digital Competence Centre (DCC). Zij kunnen helpen met het schrijven van een datamanagementplan of jouw plan voorzien van feedback, en bieden hulp bij al je vragen voor meer informatie of ondersteuning bij dit onderwerp.
Secundaire data zoeken en hergebruiken
Onderzoekers worden steeds vaker gevraagd om hun onderzoeksdata openbaar te archiveren om transparantie te creëren en bij te dragen aan nieuw onderzoek. Als onderzoeker kun je daar je voordeel mee doen door bijvoorbeeld secundaire data uit eerder onderzoek als vergelijkingsmateriaal voor jouw onderzoek te gebruiken. Ga altijd na welke regels hierbij komen kijken en vraag eventueel om ondersteuning, bijvoorbeeld bij het Digital Competence Centre of bij de privacy & security coördinator van je faculteit.
Secundaire data zoeken
Gegevens van mensen, landen en bedrijven zijn opgeslagen in verschillende databases. Waar je deze databases vindt en hoe je data op de juiste wijze verwerkt en citeert in je onderzoek lees je in onderstaande Library Guide.
Secundaire data hergebruiken
Wil je in je onderzoek eerder verzamelde (persoons)gegevens verwerken? Beoordeel dan altijd eerst of er toestemming nodig is en/of welke informatie aan de betrokkenen moet worden verstrekt.
Meer informatie per faculteit
FAIR data
Onderzoekers worden steeds vaker gevraagd om hun onderzoeksdata niet alleen intern te archiveren, maar ook extern te publiceren (openbaar vindbaar en/of beschikbaar te maken). Afhankelijk van de gevoeligheid van je data en het beschermingsniveau, deel je de onderzoeksdata geheel of gedeeltelijk in een repository. Het uitgangspunt van de RUG is: ‘deel je onderzoeksdata zo open als mogelijk en zo gesloten als nodig’. Het toepassen van FAIR-principes, rekening houden met gegevensbescherming en het vindbaar maken van je data voor anderen, zijn de laatste stappen in de levenscyclus van jouw onderzoeksdata.
Meer informatie
Wil je meer weten over het plaatsen van onderzoeksdata in een repository? Of heb je vragen over het open access archiveren en delen van onderzoeksdata? Meer informatie over het publiceren van data vind je op de pagina van het Digital Competence Centre. Houd er rekening mee dat procedures per faculteit kunnen verschillen. Neem hierover contact op met de privacy & security coördinator van je faculteit.
Meer informatie per faculteit
Laatst gewijzigd: | 16 september 2024 15:32 |