Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Research Support Portal Tijdens je onderzoek

Ethiek tijdens je onderzoek

Ethiek - logo

Van iedere onderzoeker wordt eerlijkheid, transparantie, onafhankelijkheid, zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid verwacht. Ook wanneer deze waarden vanzelfsprekend voor jou zijn, is het belangrijk om de keuzes die je tijdens je onderzoek maakt continu te toetsen aan de gedragscodes en reglementen op het gebied van wetenschappelijke integriteit en ethiek.

Wetenschappelijke integriteit en ethiek

Wetenschappelijke integriteit en ethiek

De RUG staat voor ethisch verantwoord onderwijs en onderzoek. Wetenschappelijke integriteit wordt gewaarborgd door onderzoek te toetsen aan de strengste (internationale) normen. Het is verstandig om hier bij het opzetten van je onderzoeksstrategie al rekening mee te houden.

Gedragscodes en reglementen

Door voordat je met je onderzoek begint al kennis te nemen van de gedragscodes en reglementen op het gebied van wetenschappelijk integriteit en ethiek, kun je daar bij het opzetten van je onderzoek rekening mee houden. Daarnaast is het goed om te weten dat wetenschappelijke integriteit binnen de RUG een gedeelde verantwoordelijkheid is en dat je verplicht bent om misstanden op dit gebied te bespreken en eventueel te melden. Vragen en klachten over wetenschappelijke integriteit bespreek je met één van de vertrouwenspersonen wetenschappelijke integriteit.

Ethische commissies

Ethische commissies spelen een belangrijke rol bij de ethische toetsing van je onderzoek. Veel faculteiten hebben een eigen ethische commissie. Voor veel types onderzoek moet je eerst langs de ethische commissie om te kijken of je onderzoek aan alle vereisten voldoet en daadwerkelijk uitgevoerd mag worden. Meer informatie over de ethische commissie van je faculteit vind je op je faculteitspagina.  

Meer informatie

Bekijk meer informatie over de normen voor wetenschappelijke integriteit, de Commissie Wetenschappelijke Integriteit, het indienen van klachten en de contactgegevens van vertrouwenspersonen.

Reglementen en gedragscodes vind je hier:

Meer informatie per faculteit

Gegevensbescherming en privacy  

Gegevensbescherming en privacy

In onderzoeksprojecten worden vaak persoonlijke gegevens verwerkt. De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verplicht je om je aan bepaalde regels te houden op het gebied van gegevensbescherming en privacy. Hoe integreer je deze op de juiste manier in je onderzoeksplan en welke ondersteuning kun je daarbij krijgen?

Onderzoeksdata

Bij het verkrijgen en verwerken van onderzoeksdata krijg je vaak te maken met persoonlijke en gevoelige informatie. Het is belangrijk dat je zorgvuldig omgaat met je data. Dit kan bijvoorbeeld gaan om primaire data verkregen uit interviews of vragenlijsten, maar ook om secundaire data die persoonsgegevens bevatten. Regels met betrekking tot gegevensbescherming en privacy zijn vastgelegd in de AVG.  

Wanneer er mogelijk sprake is van risicovolle verwerkingen van data binnen je onderzoek, is het raadzaam om een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uit te voeren om de privacyrisico’s van je onderzoek in kaart te brengen. Houd er in je voorbereiding ook rekening mee dat je deelnemers aan een onderzoek altijd via een formulier, opgesteld volgens de AVG-richtlijnen, om toestemming moet vragen.

Heb je ondersteuning nodig bij bovengenoemde zaken of heb je algemene vragen over gegevensbescherming, privacy, dataveiligheid of databeveiliging? Dan kun je contact opnemen met de privacy & security coördinator van je faculteit. De privacy & security coördinator kan ook beoordelen of je onderzoek eerst langs de ethische commissie van je faculteit moet. Daarnaast kun je voor vragen en ondersteuning contact opnemen met het Digital Competence Centre (DCC). Het DCC geeft ook trainingen over data & software management en privacy in onderzoek.

Meer informatie per faculteit

Kennisveiligheid

Ben je van plan om een internationale samenwerking of overeenkomst op te zetten? Of wil je een (gast)onderzoeker verwelkomen? Lees meer over onze regelingen rondom kennisveiligheid en neem contact op met het Kennisveiligheid team.

Laatst gewijzigd:16 september 2024 17:08
View this page in: English