Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Research Support Portal Tijdens je onderzoek

Communicatie en public engagement

Communicatie - logo

Door als onderzoeker samen te werken met burgers, gemeenschappen, bedrijven en/of organisaties vergroot je de maatschappelijke impact en publieke betrokkenheid van je onderzoek. De RUG helpt je graag om de kansen en mogelijkheden van public engagement optimaal te benutten in je onderzoek. 

Communiceren met een publiek

Communiceren met een publiek  

Als onderzoeker wil je soms de publiciteit zoeken, bijvoorbeeld wanneer je een interessant onderzoek doet of een evenement organiseert. En omgekeerd kunnen de media ook contact met jou opnemen, bijvoorbeeld om je expertise te vragen over een actueel onderwerp. Om het meeste uit je externe (en interne) communicatie te halen, zijn er binnen de RUG verschillende ondersteunende diensten beschikbaar.      

Meer informatie en ondersteuning

In de publiciteit komen

Er zijn verschillende manieren en kanalen om nieuws naar buiten te brengen. De centrale afdeling Communicatie geeft op dit gebied advies en helpt je om nieuws te verspreiden onder pers en publiek.

Communicatieadvies en -ondersteuning

Algemene informatie over communicatie binnen de RUG.

More information per faculty

Medewerker? Meer info voor RCS (email)
Public engagement voor onderzoekers

Public engagement voor onderzoekers

“Public engagement staat voor maatschappelijke en publieke betrokkenheid. Het beschrijft de vele manieren waarop de activiteiten en voordelen van hoger onderwijs en onderzoek gedeeld kunnen worden met een breed publiek.”

De RUG stimuleert onderzoekers om samen te werken met publieke partners. Denk hierbij aan: burgers, gemeenschappen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Door het delen en samen creëren en toepassen van kennis ontstaat er een dialoog tussen publiek en wetenschap. Dit vergroot de maatschappelijke impact van je onderzoek. Werk je als onderzoeker al samen met publieke partners en wil je meer impact realiseren? Of wil je de mogelijkheden van public engagement verder verkennen, maar zoek je advies en ondersteuning op dit gebied? Verschillende afdelingen binnen de RUG delen hun expertise graag en bieden ondersteuning en begeleiding aan.

Meer informatie

Visie op public engagement

Waarom is public engagement belangrijk voor de RUG en wat zijn de doelstellingen op dit gebied? Bekijk de visie van de RUG op public engagement.

Cursus public engagement

De RUG geeft trainingssessies op het gebied van public engagement voor academici. Leer omgaan met verschillende publieksgroepen en ontvang advies en ondersteuning voor het organiseren van publieksactiviteiten.

Mediatraining voor wetenschappers

Het delen van je onderzoeksresultaten om succesvol impact te maken bij een breed publiek is belangrijk. Het promoot je onderzoek, verbreedt je netwerk en kan relevant zijn voor het vinden van financiering voor vervolgonderzoek. Maar hoe zoek je de publiciteit en via welke kanalen? Hoe vind je de juiste woorden?

In de Mediatraining wetenschappers leer je hoe je een krachtige boodschap formuleert, hoe je aandacht van de media vraagt en hoe je met deze aandacht omgaat. Je weet aan het einde van deze praktische en theoretische training hoe je als wetenschapper met publiciteit en media kan werken. Leer effectief communiceren met de media, benut je volledige potentie en vergroot je zichtbaarheid.

Wil jij zelfverzekerd de media benaderen over jouw onderzoek, meld je dan nu aan!

Voor meer informatie en aanmeldingen: Mediatraining wetenschappers

Samenwerken met anderen

Samenwerken met bedrijven, organisaties of burgergroepen? Bekijk de mogelijkheden binnen de RUG op het gebied van samen onderzoek doen.

Wetenschapswinkels

De Wetenschapswinkels, gevestigd in verschillende faculteiten, koppelen vragen van burgergroepen, maatschappelijke organisaties, overheden en instellingen aan wetenschappelijk onderzoek.

IP & Business Development

De afdeling IP & Business Development van het Knowledge Transfer Office, onderdeel van het cluster Research & Impact, richt zich op het versterken van de maatschappelijke impact van onderzoek en op het stimuleren van ondernemerschap. Intellectueel eigendom (IP) is vaak een belangrijk onderdeel van regionale, nationale en internationale publiek-private samenwerkingen en essentieel om veelbelovend onderzoek van de RUG en het UMCG verder te kunnen ontwikkelen en impact te genereren.

De ondersteuning vanuit IP & Business Development bestaat uit hulp bij octrooiaanvragen, het veiligstellen van intellectuele eigendomsrechten (IPR), commercialisering van onderzoek (licenties of overdracht) en advies bij de oprichting van startende bedrijven. Ook kan het IP & Business Development team jou ondersteunen bij het opzetten van publiek-private samenwerkingen. Denk hierbij aan het identificeren van commerciële partners, het onderhandelen over de voorwaarden voor een licentie of IP-overdracht en het afsluiten van contracten.  

Impact- en  Visibilty Quiz

Hoe maak je jouw onderzoek impactvol? Hoe haal je er het maximale uit – voor de samenleving, en voor jezelf? De Impact and Visibility Quiz neemt je mee door een reeks korte vragen om ervoor te zorgen dat je alles hebt wat nodig is om je onderzoek gemakkelijk vindbaar, zichtbaar en impact klaar te maken.

Meer informatie per faculteit

Medewerker? Meer info voor RCS (email)
Open science

Open Science

Open Science is een wereldwijde beweging met als doel het toegankelijk maken en verspreiden van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. De RUG zet zich in om Open Science te stimuleren en faciliteren binnen de academische gemeenschap.      

Meer informatie en ondersteuning

Tijdens je onderzoek is het goed om te blijven nadenken hoe je je onderzoeksproces nog opener en toegankelijker maakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan preregistratie van onderzoek, open onderzoeksmateriaal, FAIR data, open code, open access-publicaties, open onderwijshulpmiddelen en publieke betrokkenheid.

Open Science

Bekijk belangrijke informatie rondom Open Science. Voor vragen over Open Science die specifiek betrekking hebben op jouw vakgebied, neem je contact op met een van de Open Science ambassadeurs van jouw faculteit.

Meer informatie per faculteit

Laatst gewijzigd:25 november 2024 16:24
View this page in: English