Samenwerking
Om de academische en maatschappelijke impact van je onderzoek zo groot mogelijk te maken, kun je een samenwerking aangaan met andere partijen. De RUG helpt onderzoekers om de mogelijkheden voor samenwerking te verkennen en biedt ondersteuning bij het opzetten van samenwerkingsverbanden. Bekijk met welke procedures je rekening moet houden en vind meer informatie over het aanvragen van financiering voor samenwerking en het opstellen van samenwerkingsovereenkomsten.
Samenwerkingsverbanden
De RUG vervult een actieve rol in de samenleving en werkt daarbij samen met een groot aantal partners: van regionale tot internationale partners. Het is voor je aan je onderzoek begint nuttig om een beeld te hebben van de bestaande samenwerkingsverbanden binnen de RUG en de mogelijkheden die ze je kunnen bieden. Voor advies en ondersteuning op het gebied van samenwerking zijn er verschillende diensten binnen de RUG die jou kunnen helpen.
Regionale en nationale samenwerking
Zowel op regionaal als nationaal niveau werkt de RUG nauw samen met andere instellingen voor hoger onderwijs, voortgezet onderwijs, overheden, bedrijfsleven en andere organisaties. Op de pagina Regionale samenwerking vind je meer informatie en voorbeelden van regionale samenwerkingsverbanden. Daarnaast kan de Universiteit van het Noorden, een kennis- en innovatienetwerk van vijf Noordelijke kennisinstellingen waaronder de RUG, interessant zijn voor het verkennen van samenwerkingsmogelijkheden.
Internationale samenwerking
Internationalisering is een speerpunt op de beleidsagenda van de RUG. Intensieve samenwerking met (buitenlandse) universiteiten, overheden, non-profit organisaties, het bedrijfsleven en andere partijen, stimuleert innovatie, kwaliteit en diversiteit van onderzoek. Het is daarnaast een goede manier om de maatschappelijke en economische impact van onderzoek te vergroten. Bekijk de pagina over internationalisering binnen de RUG voor meer informatie. Op deze overzichtspagina vind je uitgebreide informatie over de internationale netwerken waar de RUG bij aangesloten is.
Interdisciplinaire onderzoekssamenwerking
Wanneer onderzoekers uit verschillende onderzoeksvelden (zowel binnen als buiten de RUG) samenwerken aan een onderzoeksproject, spreken we van een interdisciplinaire onderzoekssamenwerking. Deze samenwerkingsverbanden zijn zeer divers: van biotechnisch onderzoek tot samenwerkingen op het gebied van gezond oud worden. De RUG stimuleert en faciliteert interdisciplinaire onderzoekssamenwerking vanuit de overtuiging dat interdisciplinair onderzoek bijdraagt aan het oplossen van complexe vraagstukken en de maatschappelijke impact van onderzoek vergroot. Binnen de RUG is interdisciplinair onderzoek onderverdeeld in vier Schools. Hieronder vind je meer informatie over deze Schools, hun activiteiten op het gebied van onderzoek, onderwijs en impact en over de mogelijkheden voor samenwerking.
-
Wubbo Ockels School (energietransitie en klimaatadaptatie)
-
Aletta Jacobs School of Public Health (gezond ouder worden)
-
Jantina Tammes School (digitale innovatie, artificial intelligence en technologische ontwikkeling)
-
Agricola School for Sustainable Development (governance, politieke en duurzame processen)
Meer informatie en ondersteuning
Voor meer informatie, advies en ondersteuning op het gebied van samenwerking zijn er verschillende diensten binnen de RUG die jou kunnen helpen.
Samenwerkingsovereenkomsten
Wanneer je als onderzoeker een onderzoeksproject wilt opstarten waarin verschillende partijen samenwerken, moeten er contracten opgesteld worden. Hiervoor schakel je altijd de hulp in van de afdeling Algemeen Bestuurlijke en Juridische Zaken (ABJZ), dit doe je via je facultaire contactpersoon. Dit is bijvoorbeeld de project controller, funding officer, project manager of zakelijk coördinator (FSE). Bekijk de pagina over samenwerkingsovereenkomsten verderop in deze portal voor meer informatie.
Industry Relations
Het team Industry Relations (onderdeel van het cluster Research & Impact) helpt onderzoekers om samenwerkingen aan te gaan met bijvoorbeeld bedrijven, non-profitorganisaties, overheden en kennisinstellingen. Het doel is om duurzame samenwerkingsprogramma’s voor onderzoek, onderwijs, talentontwikkeling of maatschappelijke impact op te zetten. Wil je voor je aan je onderzoek begint de mogelijkheden verkennen voor een samenwerking met andere partijen? Het team Industry Relations denkt graag met je mee over de mogelijkheden.
Public engagement
De RUG stimuleert onderzoekers om samen te werken met publieke partners. Denk hierbij aan: burgers, gemeenschappen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Door het delen en samen creëren en toepassen van kennis ontstaat er een dialoog tussen publiek en wetenschap. Dit vergroot de maatschappelijke impact van onderzoek. Wil je meer weten over public engagement of heb je op dit gebied ondersteuning nodig? Op de pagina Public engagement tijdens je onderzoek gaan we uitgebreid op dit onderwerp in.
Meer informatie per faculteit
Samenwerkingstools
De RUG faciliteert onderzoekers om op een zo effectief en gebruiksvriendelijk mogelijke manier samen te werken. Dit doen ze onder andere door specifieke tools aan te bieden om werken en vergaderen op afstand en het veilig uitwisselen van bestanden mogelijk te maken.
Meer informatie
Collaboration tools
Bekijk hier welke online collaboration tools en platforms beschikbaar zijn voor onderzoekers van de RUG.
Virtual Research Workspace
De Virtuele Research Workspace (VRW) is een gevirtualiseerde desktopomgeving waar onderzoekers (zowel binnen als buiten de RUG) en/of partners gezamenlijk werken en veilig data-analyses uit kunnen voeren.
Meer informatie per faculteit
Financiering voor samenwerking
Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden om de samenwerking tussen onderzoekers en academische en maatschappelijke partners te stimuleren. Binnen de faciliteit kan je Faculty Funding Officer je adviseren over de mogelijkheden. Daarnaast zijn er centrale afdelingen zoals het Funding Team die je kunnen adviseren en ondersteunen bij het aanvragen van financiering voor samenwerking.
Meer informatie en ondersteuning
Funding Team
Het Funding Team is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op subsidiegebied op zowel nationaal, Europees als internationaal niveau. Met hun ervaring en expertise op het gebied van subsidies, kunnen ze je helpen met het vinden van subsidieverstrekkers en je ondersteunen bij het aanvragen van subsidies.
YAG Stimuleringsfonds interdisciplinaire projecten
Wil je als onderzoeker samenwerken met een of meer onderzoekers van andere faculteiten op het gebied van onderzoek, onderwijs of impact? Het YAG Stimuleringsfonds interdisciplinaire projecten heeft subsidies beschikbaar om een mogelijke samenwerking te verkennen. Het gaat hierbij om eenjarige projecten waarin onderzoekers innovatieve ideeën kunnen uitwerken of de haalbaarheid van een idee kunnen toetsen. Dit kan vervolgens de aanzet geven tot het uitwerken van een groter samenwerkingsproject rond een nieuw thema met interne en externe partners.
More information per faculty
Samenwerkingsovereenkomsten
Wanneer je als onderzoeker een onderzoeksproject op wilt zetten waarin verschillende partijen samenwerken, moeten er contracten opgesteld worden. De samenwerking met bijvoorbeeld overheden, financiers of commerciële partijen worden vastgelegd in overeenkomsten. Hiervoor schakel je altijd de hulp in van de afdeling Algemeen Bestuurlijke en Juridische Zaken (ABJZ), dit doe je via je facultaire contactpersoon. Dit is bijvoorbeeld de project controller, funding officer, project manager of zakelijk coördinator (FSE).
Daarnaast zijn er tal van onderzoekssamenwerkingen die volledig worden gedekt door financiële middelen anders dan subsidie. Op die situatie hebben deze Algemene Voorwaarden Onderzoekssamenwerkingen en hanteren van de algemene voorwaarden betrekking. Aan het begin van een dergelijke samenwerking is het van groot belang om afspraken te formaliseren inzake eigendoms- en exploitatierechten die kunnen voortvloeien uit de onderzoeksresultaten. Het gezamenlijke werk met de externe partijen kan resulteren in de ontwikkeling van kennis en/of intellectuele eigendomsrechten. ABJZ onderhandelt daarbij namens onderzoekers over een overeenkomst die een billijke regeling weerspiegelt met betrekking tot het onderzoek dat wordt uitgevoerd, de kennis en knowhow die is verkregen en de vergoeding die ervoor wordt betaald. De juridische adviseurs van de RUG kunnen onderzoekers bij dit proces helpen. Zij zullen waar nodig contact opnemen met de juridisch adviseur van de externe partij en RUG-medewerkers vervolgens door de clausules van de overeenkomst begeleiden.
Meer informatie en ondersteuning
Overeenkomsten voor samenwerking afsluiten
Voor het afsluiten van overeenkomsten voor samenwerking schakel je de hulp in van de afdeling Algemeen Bestuurlijke en Juridische Zaken (ABJZ). Zij helpen je bij de onderhandeling met derde partijen en het opstellen en sluiten van (model)overeenkomsten. De overheid en subsidieverstrekkers werken vaak met standaardcontracten, maar voor samenwerkingsovereenkomsten met commerciële partijen zijn vaak maatwerkcontracten nodig. Om welk type samenwerkingsovereenkomst het ook gaat, het is belangrijk om ABJZ in een vroeg stadium te betrekken, zodat er voldoende tijd is om het contract voor te bereiden, voordat daadwerkelijke toezeggingen aan andere partijen worden gedaan.
-
Meer informatie over voorwaarden en modelafspraken derde geldstroom.
Internationale samenwerkingsovereenkomsten
Voor het specifiek afsluiten van internationale samenwerkingsovereenkomsten en de bijbehorende procedures en werkwijze, vind je meer informatie op de pagina Internationale samenwerkingsovereenkomsten.
Meer informatie per faculteit
Ben je van plan om een internationale samenwerking of overeenkomst op te zetten? Of wil je een (gast)onderzoeker verwelkomen? Lees meer over onze regelingen rondom kennisveiligheid en neem contact op met het Kennisveiligheid team.
Laatst gewijzigd: | 16 september 2024 17:04 |