Onderzoeksdata beheren
Na het afronden van je onderzoek wil je je onderzoeksdata veilig archiveren en publiceren. Verschillende diensten binnen de RUG helpen je hierbij. Daarnaast kun je advies inwinnen en ondersteuning vragen op het gebied van databeleid en open access data.
In het RUG Research Databeleid zijn universiteitsbrede principes vastgelegd waaraan faculteiten, onderzoeksinstituten en onderzoekers moeten voldoen met betrekking tot datamanagement en de omgang met onderzoeksdata. Het doel is om onderzoeksintegriteit en innovatief onderzoek te garanderen, ondersteund door de principes van Open Science en FAIR data. Dit beleid is gebaseerd op algemene nationale en internationale criteria zoals de Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit en de Algemene Verordening Gegevensbescherming.
Meer informatie over dit onderwerp is te vinden bij het Digital Competence Center
In veel gevallen hebben faculteiten en/of instituten het universiteitsbrede beleid aangepast aan hun eigen vakgebied. Bekijk de 'research data policy' pagina om het databeleid van jouw faculteit of instituut te vinden.
Archiveren
Als onderzoeker heb je veel tijd en energie in je publicatie gestoken en waardevolle bevindingen gedaan. Voor de transparantie in onderzoek en de mogelijkheid tot reproduceerbaarheid van onderzoeksgegevens vraagt de RUG je om jouw onderzoeksdata voor een langere termijn veilig te stellen. Dit doe je door je data op een veilige en weloverwogen manier lokaal te archiveren in de systemen die de RUG daarvoor biedt. Een vervolgstap kan zijn om data ook extern (en eventueel openbaar) beschikbaar te stellen. In dat geval spreken we van datapublicatie.
Meer informatie en ondersteuning
Digital Competence Center
Heb je hulp nodig bij zaken rondom het archiveren van je onderzoeksdata? Denk aan het vinden van opslagoplossingen, het opstellen van een Data Availability Statement en het toevoegen van metadata. Het Digital Competence Center biedt ondersteuning bij het archiveren van je onderzoeksdata. Houd er rekening mee dat procedures per faculteit kunnen verschillen. Neem hierover contact op met de privacy & security coördinator van je faculteit.
Pure
Pure is het onderzoeksinformatiesysteem van de RUG, waarin alle onderzoeksoutput binnen de universiteit wordt geregistreerd: niet alleen artikelen of andere publicaties, maar bijvoorbeeld ook datasets of 'zelf ontwikkelde' software.
Meer informatie per faculteit
Het delen van gegevens
De RUG biedt verschillende mogelijkheden om snel, veilig en gemakkelijk onderzoeksdata te delen met collega’s of andere onderzoekers. Gegevens delen kan zowel binnen als buiten de RUG.
Meer informatie
Data veilig opslaan, verwerken en verzenden
Wanneer je onderzoeksdata op wilt slaan, is het goed om jezelf van tevoren de volgende vragen te stellen: Hoe groot is mijn dataset aan het eind van mijn onderzoek? Met wie wil ik samenwerken aan de data? Hoe vertrouwelijk is mijn data? Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn data niet kwijtraak? Welke technische mogelijkheden binnen de RUG zijn beschikbaar voor het veilig opslaan van mijn data? Antwoorden op deze vragen vind je op de pagina van het Digital Competence Center. Je vindt hier ook meer informatie over de mogelijkheden op het gebied van het veilig verwerken en verzenden van data. Houd er rekening mee dat procedures per faculteit kunnen verschillen. Neem hierover contact op met de privacy & security coördinator van je faculteit.
Meer informatie per faculteit
FAIR data
Onderzoekers worden steeds vaker gevraagd om hun onderzoeksdata niet alleen intern te archiveren, maar ook extern te publiceren (openbaar vindbaar en/of beschikbaar te maken). Afhankelijk van de gevoeligheid van je data en het beschermingsniveau, deel je de onderzoeksdata geheel of gedeeltelijk in een repository. Het uitgangspunt van de RUG is: ‘deel je onderzoeksdata zo open als mogelijk en zo gesloten als nodig’. Het toepassen van FAIR-principes, rekening houden met gegevensbescherming en het vindbaar maken van je data voor anderen, zijn de laatste stappen in de levenscyclus van jouw onderzoeksdata.
Meer informatie
Wil je meer weten over het plaatsen van onderzoeksdata in een repository? Of heb je vragen over het open access archiveren en delen van onderzoeksdata? Meer informatie over het publiceren van data vind je op de pagina van het Digital Competence Centre. Houd er rekening mee dat procedures per faculteit kunnen verschillen. Neem hierover contact op met de privacy & security coördinator van je faculteit.
Meer informatie per faculteit
Laatst gewijzigd: | 16 september 2024 17:00 |