Impact creëren en tracken
Als onderzoeker wil je academische en maatschappelijke impact creëren. De RUG ondersteunt onderzoekers hierbij en helpt je om de academische en maatschappelijke impact van je onderzoek te tracken en analyseren: onder andere in de vorm van deskundig advies en toegang tot impacttools.
Academische impact
Hoe presteert je onderzoek in toonaangevende wetenschappelijke databases? Wordt er effectief samengewerkt met andere partijen? En hoe verhoudt jouw onderzoek zich tot vergelijkbare onderzoeken? De RUG ondersteunt onderzoekers die de academische impact van hun onderzoek willen tracken en analyseren.
Meer informatie en ondersteuning
Research Intelligence Services
De afdeling Research Intelligence Services van de RUG helpt onderzoekers om bovengenoemde vragen te beantwoorden. Ze bieden deskundig advies en trainingen aan om de academische en maatschappelijke impact van je onderzoek aan te tonen in bijvoorbeeld subsidieaanvragen en portfolio's. Daarnaast ondersteunen ze onderzoeksgroepen, de faculteit en de universiteit bij het definiëren en verbeteren van hun onderzoeksstrategie en spelen ze een belangrijke rol bij het herkennen van toptalenten. Ook voeren ze impactstudies uit en kunnen ze je ondersteunen bij het opstellen van rapporten die vereist zijn voor het Standard Evaluation Protocol (SEP).
SciVal
SciVal is een analysetool van Elsevier die de prestaties van je onderzoek in kaart brengt. Ook kun je met deze tool de prestaties van je onderzoek vergelijken met andere onderzoeken, samenwerkingsverbanden analyseren en onderzoekstrends bestuderen.
Verantwoord gebruik van metrics bij onderzoeksevaluatie
Wil je metrics gebruiken om je impact aan te tonen bij subsidieaanvragen, evaluaties of werving? Zorg er dan voor dat de metrics die je kiest en de manier waarop je ze gebruikt in overeenstemming zijn met de Responsible Research Assessment Principles van de Rijksuniversiteit Groningen. De principes beschrijven praktijken die moeten worden vermeden en positieve alternatieven die moeten worden toegepast bij het evalueren van onderzoek en bij het werven, erkennen en belonen van onderzoekers en zijn gebaseerd op het meest recente academische onderzoek en beleidsonderzoek.
Meer informatie per faculteit
Maatschappelijke impact
Hoe kom je als onderzoeker te weten wat de maatschappelijke impact van je onderzoek is? De RUG helpt onderzoekers hierbij. Er zijn tools beschikbaar die maatschappelijke impact meten en je kunt hulp inschakelen in de vorm van deskundig advies en trainingen.
Meer informatie en ondersteuning
Research Intelligence Services
De afdeling Research Intelligence Services van de RUG helpt je bij het tracken van de maatschappelijke impact van je onderzoek. Daarnaast bieden ze deskundig advies en trainingen aan om de academische en maatschappelijke impact van je onderzoek aan te tonen in bijvoorbeeld subsidieaanvragen en portfolio's. Ook voeren ze impactstudies uit en kunnen ze je ondersteunen bij het opstellen van rapporten die vereist zijn voor het Standard Evaluation Protocol (SEP).
Altmetric
Om de maatschappelijke impact van je onderzoek te analyseren kun je de Altmetric tool gebruiken. Met de tool wordt de maatschappelijke impact gemeten door onder andere te kijken naar de aandacht voor de publicatie in de media.
Meer informatie per faculteit
Communicatie
Communicatie speelt een belangrijke rol bij het creëren van academische en maatschappelijke impact. Je kunt als onderzoeker zelf de publiciteit zoeken, maar media kunnen ook contact met jou opnemen. Om het meeste uit je externe (en interne) communicatie te halen, zijn er binnen de RUG verschillende ondersteunende diensten beschikbaar.
Meer informatie en ondersteuning
In de publiciteit komen
Er zijn verschillende manieren en kanalen om nieuws naar buiten te brengen. Neem contact op met de communicatieadviseur van je faculteit om de mogelijkheden door te nemen. Daarnaast kan de centrale afdeling Communicatie jou op dit gebied advies geven en helpen om nieuws te verspreiden onder pers en publiek.
Communicatieadvies en -ondersteuning
Algemene informatie communicatie binnen de RUG.
Laatst gewijzigd: | 23 september 2024 14:59 |