Brandstof en medicijnen uit tropisch onkruid.
De aardolie als energiebron en grondstof voor de chemische industrie raakt op. Overal wordt gezocht naar alternatieven. Palmolie is zo'n alternatief, maar palmolie is omstreden, omdat voor de verbouw veel tropisch regenwoud verdwijnt. Bovendien is palmolie een levensmiddel en door onze behoefte aan brandstof stijgen de voedselprijzen in de derde wereld. Maar er is een alternatief, de Indonesische jatrophanoot. Deze noot is giftig, dus ongeschikt als voedsel en groeit ook op arme grond in de tropen. Er hoeft dus geen tropisch regenwoud voor te sneuvelen.
De Groningse hoogleraar chemische technologie Erik Heeres leidt een projectteam dat vanuit verschillende disciplines onderzoek doet naar de jatrophanoot. Zowel chemici als farmaceuten werken mee aan het onderzoek.
Laatst gewijzigd: | 09 juli 2014 12:01 |
Meer nieuws
-
20 december 2024
NWO M1-subsidie voor drie FSE-onderzoekers
Dr. Antonija Grubišić-Čabo, dr. Robbert Havekes en prof. dr. ir. Jan Komdeur ontvangen een NWO M1-subsidie.
-
19 december 2024
Lessen voor adaptieve benadering voor de inrichting van Nederland
Waar komen nieuwe woningen en welke veranderingen in de landbouw heeft de overheid voor ogen? Hoe maken we ruimte voor klimaatadaptatie? In de Nationale Omgevingsvisie maakt de rijksoverheid belangrijke keuze over de ruimtelijke inrichting van...
-
19 december 2024
Jacquelien Scherpen geëerd met Hendrik W. Bode Lecture Prize 2025
Vanwege haar verdiensten voor de wetenschappelijke ontwikkelingen van regelsystemen en -techniek heeft Rector Magnificus Jacquelien Scherpen de 2025 Hendrik W. Bode Lecture prijs ontvangen van de IEEE Control Systems Society (CSS).