Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Open Science

Podcast: Open Science Bites

Open Science Bites - The UG Open Science Podcast
Open Science Bites - The UG Open Science Podcast

Duik in de fascinerende wereld van open science met de nieuwe podcast "Open Science Bites" van de Rijksuniversiteit Groningen. Academici vertellen over de weg die zij afleggen om meer open te zijn in hun onderzoek en onderwijs, met de bijbehorende uitdagingen en kansen.

Afleveringen van 10 minuten

Een serie van korte afleveringen richt zich op één specifiek onderwerp binnen open science. Elke aflevering duurt ongeveer 10 minuten en bevat een verhaal van een RUG-academicus over diens inspanningen om meer open te zijn.

Nieuw! Season 2: Public engagement

Episode 1: Working towards a relationship of trust and finding a common language (Alberto Godioli)

Alberto Godioli, universitair hoofddocent European culture and literature aan de Rijksuniversiteit Groningen, deelt zijn visie op en ervaringen met public engagement.
Voor zijn door de NWO gefinancierede onderzoeksproject 'Humor in Court' ontwikkelt Alberto een beleidsgerichte toolkit voor rechters, een tentoonstelling en een website met toegankelijke analyses van recente humor-gerelateerde rechtszaken.

Working towards a relationship of trust and finding a common language (Alberto Godioli)
Working towards a relationship of trust and finding a common language (Alberto Godioli)
Episode 2: Bringing farmers and researchers together for sustainable agriculture (Stefano Bertorini)

In deze aflevering deelt Stefano Bertorini, promovendus aan de Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen, zijn visie op en ervaringen met public engagement. Voor zijn onderzoeksproject ontwikkelde Stefano workshops voor Nederlandse boeren om naar hun ervaringen te luisteren en hen te begeleiden bij het ontwikkelen van nieuwe bedrijfsmodellen in regeneratieve landbouw.

Bringing farmers and researchers together for sustainable agriculture (Stefano Bertorini)
Bringing farmers and researchers together for sustainable agriculture (Stefano Bertorini)
Episode 3: Engaging nursing students in patient involvement (Laura Postma, Loes van Hoogdalem and Noor Saathof)

In deze aflevering delen Laura Postma, kinderarts, en Loes van Hoogdalem en Noor Saathof, twee verpleegkundestudenten, hun ervaringen met patiëntenparticipatie. Voor haar onderzoeksproject heeft Laura twaalf verpleegkundestudenten betrokken bij het analyseren en interpreteren van kwalitatieve interviewdata van jonge patiënten. Samen met twee van deze studenten, Loes en Noor, kijkt ze terug op haar ervaringen.

Engaging nursing students in patient involvement
Engaging nursing students in patient involvement
Episode 4: Being and Becoming Disabled - Shifting societal perspectives (Bettina van Hoven)

In deze aflevering benadrukt Bettina van Hoven, universitair hoofddocent culturele geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen, het belang van relaties en samenwerking in onderzoek. Voor het project Being and Becoming Disabled werkte ze nauw samen met mensen met een beperking als co-onderzoekers, waarbij ze zich richtte op de toegankelijkheid in de stedelijke ruimte, zoals in Groningen, met als doel om maatschappelijke perspectieven te verschuiven.

Being and Becoming Disabled - Shifting societal perspectives
Being and Becoming Disabled - Shifting societal perspectives (Bettina van Hoven)

Season 1: Open education

Episode 1: Increasing student motivation through co-creating open educational material (Anoek Sluiter-Oerlemans)

Anoek Sluiter-Oerlemans, Assistant Professor Youth Studies bij de Faculteit Gedrags- & Maatschappijwetenschappen, deelt haar visie op en ervaringen met open onderwijs. Anoek besloot onlangs om open onderwijsmaterialen te gaan gebruiken. Ze betrok studenten bij het co-creëren van lesmateriaal voor een cursus over onderzoeksmethoden voor de MA-programma's Youth, Society and Policy en Deafblindness.

Anoek Sluiter-Oerlemans - Increasing student motivation through co-creating open educational material
Anoek Sluiter-Oerlemans - Increasing student motivation through co-creating open educational material
Episode 2: Open education - Buzzword or added value to teaching? (Sander van Lanen)

Sander van Lanen, universitair docent culturele geografie aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen, ontwikkelde het open tekstboek 'Introduction to academic research' door reeds open beschikbare teksten te hergebruiken. In deze aflevering deelt Sander zijn ervaringen met het maken van open onderwijsmateriaal. Ook staat hij stil bij het doel van open onderwijs en de voordelen ervan voor studenten. Is het een middel om aansluiting te vinden bij de maatschappij of om studenten voor te bereiden op de arbeidsmarkt?

Sander van Lanen
Sander van Lanen - Open education - Buzzword or added value to teaching?
Episode 3: Fostering diversity in knowledge production (Rashid Gabdulhakov)

Rashid Gabdulhakov, universitair docent aan het Centre for Media and Journalism Studies van de Faculteit der Letteren, ontwikkelde twee volledig open online cursussen in samenwerking met IWPR, het Institute for War and Peace Reporting. De cursussen zijn bedoeld om niet-westerse wetenschappers wegwijs te maken in het westerse systeem van academische kennisproductie. Rashid deelt zijn ervaringen met open onderwijsmateriaal en hij staat ook stil bij hoe inclusief en divers het proces van kennisproductie is.

Rashid Gabdulhakov Fostering diversity in knowledge production
Rashid Gabdulhakov - Fostering diversity in knowledge production
Episode 4: Get started with open educational resources (Mira Buist-Zhuk)

Mira Buist-Zhuk is academisch informatiespecialist bij de Universiteitsbibliotheek Groningen en gespecialiseerd in open leermaterialen. In deze aflevering deelt ze tips en adviezen voor docenten om aan de slag te gaan met open educational resources. Beluister de aflevering en leer hoe je open educational resources kunt gebruiken, creëren, delen en er je voordeel mee kunt doen.

Mira Buist-Zhuk: Get started with open educational resources
Mira Buist-Zhuk: Get started with open educational resources

Of je nu onderzoeker, docent, student of gewoon geïnteresseerd bent in de wereld van onderzoek, deze podcast is voor jou. Ga mee op reis in de spannende en snel veranderende wereld van open wetenschap.

Aboneer je op Open Science Bites

Open Science Bites wordt geproduceerd door de Universiteitsbibliotheek Groningen, met technische ondersteuning van Wim Brons.

Laatst gewijzigd:06 januari 2025 12:39
View this page in: English