DarkER Sky
Lichtvervuiling, veroorzaakt door overmatig, slecht gericht of ongeschikt gebruik van kunstlicht in de nacht, wordt steeds meer erkend als een significant milieuprobleem. Dit probleem beïnvloedt niet alleen de menselijke gezondheid, maar verstoort ook de ecologische dynamiek van ecosystemen en hun biodiversiteit. Vooral in de kwetsbare Noordzeeregio en de Waddenzee vormt lichtvervuiling een groeiende uitdaging.
Het internationale onderzoeksproject DarkER Sky, mede gefinancierd door het Interreg Noordzeeprogramma, heeft als doel innovatieve verlichtingsoplossingen te ontwikkelen om de lichtvervuiling in de Noordzeeregio effectief te verminderen en de biodiversiteit te bevorderen. Door samenwerking met 13 partners, waaronder de Rijksuniversiteit Groningen, werkt het project aan het creëren van donkere ecologische corridors die de connectiviteit tussen natuurgebieden versterken.
Partners
Dit project wordt voor 60% mede-gefinancierd door het Interreg Noordzeeprogramma. Het totale budget van €4,216,620 wordt verdeeld over de 13 partners, namelijk:
-
Het Laboratorium Géoarchitecture van de UBO (Projectleider)
-
Brest Métropole (FR)
-
Vrije en Hanzestad Hamburg (D)
-
Hogeschool van Hamburg (D)
-
Carl von Ossietzky Universiteit van Oldenburg (D)
-
Autoriteit van het Nationaal Park van de Nedersaksische Waddenzee (D)
-
Havens van Nedersaksen Maatschappij (D)
-
Gemeenschappelijk Secretariaat van de Waddenzee (D)
-
Landmakers Cooperatie U.A. (NL)
-
Gemeente Heerenveen (NL)
-
Stichting Van Hall Larenstein (NL)
-
Universiteit van Groningen (NL)
-
Universiteit van Aarhus (DK)
Het project "DarkER Sky", dat in april 2023 begon, zal in september 2026 worden afgerond. Voor meer informatie, zie deze website.
Last modified: | 06 September 2024 1.14 p.m. |