Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Kapteyn Instituut Agenda en Nieuws

Nacht van de Nacht

30 oktober 2010
Sterrenkijken
Sterrenkijken

Zaterdag 30 oktober 2010 zal de Blaauw sterrenwacht 's avonds van 19:30 tot 23:00 zonder aanmelding geopend zijn. Dan is namelijk de landelijke "Nacht van de Nacht" manifestatie waarbij aandacht wordt gevraagd voor de toenemende lichtvervuiling. Tijdens deze avond zal bij mooi weer de koepel geopend zijn en kunt u met de grote sterrenkijker objecten diep in het heelal bekijken. Ook zal de prachtige planeet Jupiter te zien zijn met zijn wolkenbanden en vier manen. Heeft u dit nog nooit gezien dat moet u dus zeker langskomen!

Naast sterrenkijken kunt u 30 oktober ook naar lezingen luisteren over sterrenkunde. Vragen als "wat zijn sterren?", "is de aarde uniek?", "wat kan ik zien aan de sterrenhemel?" en "wat is lichtvervuiling?" zullen allemaal beantwoord worden. Dus ook als het die avond niet helder is, is een bezoekje aan de sterrenwacht zeker de moeite waard.

Lichtvervuiling

Doordat de laatste decennia het gebruik van kunstlicht enorm is toegenomen wordt het in Nederland tegenwoordig nog maar amper donker. Nederland en België zijn zo'n beetje de meest lichtvervuilde gebieden van de wereld. Veel mensen zien de nacht eigenlijk alleen nog maar als een oranje gloed met hier en daar een ster. Dit is niet alleen zonde voor ons mensen, het nachtelijke leven van dieren wordt er erg door verstoord. Sommige dieren vinden daardoor bijvoorbeeld niet meer de beschutting die ze nodig hebben. De verwachting is dat als hier verder niet op wordt gereageerd, de lichtvervuiling de komende decennia nog veel groter zal worden. Hoog tijd dus om ons hier bewust van te worden.

Op bezoek

De Blaauw sterrenwacht bevindt zich op het Zernike universiteitsterrein aan de noordkant van Groningen-stad. De sterrenwacht huist bovenop de Bernoulliborg, het nieuwe blauwe gebouw. Het is goed te bereiken met zowel auto, bus als fiets. Meer over de bereikbaarheid vindt u hier. Helaas is de koepel niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel. De zaal waar lezingen gehouden worden is dat wel. We zijn geopend van 19:30 tot 23:00 uur en de toegang is uiteraard gratis. Tot dan!

Programma

Het programma tijdens de Nacht van de Nacht is op dit moment nog niet bekend gemaakt. Vorig jaar zag het er als volgt uit:

  1. Lezingen in de grote collegezaal:
    19:30 J.M van der Hulst Titel nog onbekend
    20:00 I. Kamp Moleculen in de ruimte: water, alcohol en diamanten
    20:30 E. Starkenburg Kosmisch kannibalisme
    21:00 J.M. van der Hulst Titel nog onbekend
    21:30 I. Kamp Moleculen in de ruimte: water, alcohol en diamanten
    22:00 G. Sikkema De hemel boven Groningen
  2. Doorlopend gaan er groepen naar de sterrenwacht en het waarneemterras. Bij slecht weer zal dit een rondleiding zijn.
  3. Doorlopend is er een kinderprogramma. Spectroscopen en ijskometen worden er gebouwd. Verder iets over infrarood en computerspellen.
  4. Er zijn twee tentoonstellingen. Een van Science Linx waar men actief iets over wetenschap kan ontdekken en een over ruimtevaart.
  5. In een kleine collegezaal zullen doorlopend een aantal films over sterrenkunde getoond worden.
Laatst gewijzigd:17 juni 2019 11:54
Deel dit Facebook LinkedIn

Meer nieuws

  • 03 februari 2025

    Flexibele zonnepanelen en een getatoeëerde sensor

    De zwarte stippen en lijnen op dit plastic plaatje geleiden stroom, en zijn net zo flexibel als het plastic eronder. En dat is bijzonder, vertelt adjunct hoogleraar Polymeertechniek Ranjita Bose: ‘Het is een geleidend polymeer, dat de flexibele...

  • 30 januari 2025

    Uitgelichte publicaties december 2024 - januari 2025

    Lees hier over de uitgelichte publicaties van december/januari: nieuwe inzichten in elektronica van 2D materialen en in de eiwitklonten die de ziekte van Huntington veroorzaken.

  • 28 januari 2025

    Het heelal bestuderen om de wereld te begrijpen

    Door de kosmos te begrijpen, kunnen we ook de fundamenten van onze wereld beter doorgronden. Dat is de gedachte achter het onderzoeksthema Fundamentals of the Universe, waarin drie instituten van de Rijksuniversiteit Groningen op unieke manier...