Blaauw Sterrenwacht open tijdens Nacht van de Nacht 2024
De Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen is geopend voor de 20e editie van de Nacht van de Nacht op zaterdag 26 oktober 2024. Tijdens deze nacht, waarin we de klok een uur terugzetten, kunnen bezoekers sterrenkijken en genieten van sterrenkundige activiteiten.
Locatie
Let op: dit jaar vindt de Nacht van de Nacht plaats in de Linnaeusborg, niet in de Bernoulliborg. In de Linnaeusborg zullen presentaties worden gehouden. Daarna kunnen bezoekers in groepjes naar de sterrenwacht in de Bernoulliborg lopen.
Aanmelden voor de Nacht van de Nacht
Kaarten voor de rondleidingen en het planetarium zijn te verkrijgen op Eventbrite.
Voor de lezingen heb je geen toegangskaart nodig, alleen voor de rondleidingen en de planetariumshows.
Programma Nacht van de Nacht zaterdag 26 oktober 2024
Gedurende de avond geven de volgende sterrenkundigen een lezing:
-
19:00-19:45: kinderlezing 'Sterren in het Heelal' door Jeffrey Bout (in het Nederlands)
-
20:00-20:45: lezing 'Wij en de Maan' door prof. dr. P.D. (Peter) Barthel (in het Nederlands)
-
21:00-21:45: lezing 'Zwarte Gaten Jagers' door prof. dr. R.M. (Mariano) Mendez (in het Nederlands)
Programma rondleidingen en planetariumshows
Hieronder staan de tijden van de rondleidingen en planetariumshows. De planetariumshows duren ongeveer 30 minuten, de rondleidingen ongeveer 50 minuten.
Let op: als je een show in het mobiele planetarium en een rondleiding in de sterrenwacht boekt, zorg er dan voor dat de show en de rondleiding elkaar niet overlappen.
Rondleidingen (Linnaeusborg):
|
19:00u: rondleiding sterrenwacht (NL)
|
19:30u: rondleiding sterrenwacht (NL)
|
20:00u: rondleiding sterrenwacht (EN)
|
20:30u: rondleiding sterrenwacht (NL)
|
21:00u: rondleiding sterrenwacht (NL)
|
21:30u: rondleiding sterrenwacht (EN)
|
22:00u: rondleiding sterrenwacht (NL)
|
Planetariumshows (Linnaeusborg):
|
18:45u: planetariumshow (NL)
|
19:30u: planetariumshow (NL)
|
20:15u: planetariumshow (NL)
|
21:15u: planetariumshow (NL)
|
22:00u: planetariumshow (EN)
|
Bereikbaarheid
De presentaties worden gegeven in het Linnaeusborg-gebouw op de Zernike Campus in Groningen. Het adres is Nijenborgh 7, Groningen. Meer informatie over toegankelijkheid vind je hier.
Als je je hebt opgegeven voor een tour door de sterrenwacht start je ook in de Linnaeusborg. We beginnen met een presentatie waarna we richting de Blaauw Sterrenwacht zullen gaan. Deze ligt bovenop de Bernoulliborg op een korte wandeling vanaf de Linnaeusborg.
Meer informatie over het programma en aanmelding vind je op de website van Eventbrite.
Meer informatie over de Nacht van de Nacht lees je hier.
Over de Nacht van de Nacht
De Nacht van de Nacht is een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties om aandacht te vragen voor de schoonheid van de nacht en de gevolgen van lichthinder.
Kijken door een telescoop
Door het hele land worden nachtelijke activiteiten georganiseerd en wordt iedereen opgeroepen het licht uit te doen en te genieten van de duisternis. De Blaauw Sterrenwacht sluit zich zoals elk jaar aan bij dit initiatief. Bij helder weer kunnen bezoekers sterrenkijken door verschillende telescopen. Onder andere de Maan, sterrenclusters en de planeten Jupiter en Saturnus zijn te bewonderen.
Ook als het weer niet meewerkt, is de sterrenwacht te bezichtigen. Dan worden opnames van het heelal getoond, die met de Gratama Telescoop van de Blaauw Sterrenwacht zijn gemaakt.
Laatst gewijzigd: | 21 oktober 2024 16:19 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...