Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Kapteyn Instituut Agenda en Nieuws

Toekenning voor PRELIFE van 6,7 miljoen euro vanuit Nationale Wetenschapsagenda

11 november 2024

Een interdisciplinair onderzoeksconsortium, bestaande uit 16 universiteiten en onderzoeksinstituten in Nederland, waaronder het Kapteyn Instituut, heeft een NWO-subsidie van 6,7 miljoen euro toegekend gekregen voor het project PRELIFE. Het consortium wordt geleid door Inge Loes ten Kate (UU, UvA). Vanuit het Kapteyn instituut zijn Tim Lichtenberg, Inga Kamp, Floris van der Tak en Veronica Allen betrokken bij het project. Het consortium gaat onderzoek doen naar het ontstaan van leven op aarde en in het heelal.

Het gaat om een toekenning binnen het programma Onderzoek op Routes door Consortia (ORC) van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). In de projecten die in dit kader een toekenning krijgen, werken onderzoekers van meerdere universiteiten samen met kennispartners en maatschappelijke organisaties.

decoratieve afbeelding
Binnen het Prelife project is het Kapteyn Instituut betrokken bij de thema's 'Surface redox state and ocean levels of the earliest Earth' (de afbeelding links) en 'Diversity of the composition of Earth-like planets forming in the habitable zone' (rechts).

PRELIFE - Pathways, Reactions, and Environments leading to LIFE: An interdisciplinary approach

Het ontstaan van leven is een van de grootste onopgeloste puzzels van de wetenschap. Er bestaan verschillende theorieën, maar er is geen consensus. PRELIFE is gebouwd op een interdisciplinaire aanpak waarin astronomie, biologie, aard- en planeetwetenschappen, informatica, natuurkunde, onderwijskunde, scheikunde en wiskunde samen werken aan de vraag 'Hoe en onder welke omstandigheden is het leven op aarde ontstaan, en hoe algemeen zijn deze omstandigheden in het heelal?'. Deze vragen leven ook in de maatschappij en daarom worden docenten, schoolkinderen en het publiek betrokken bij de zoektocht naar antwoorden, door middel van educatieve projecten en samenwerkingen met kunstenaars en musea.

Meer informatie:

Negen consortia ontvangen financiering binnen de NWA-ORC ronde 2023 | NWO

Laatst gewijzigd:14 november 2024 18:44
View this page in: English

Meer nieuws

  • 20 januari 2025

    Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt

    Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...

  • 06 januari 2025

    Even sparren met een medische AI-assistent

    Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.

  • 06 januari 2025

    Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt

    Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...