ESA presenteert eerste haarscherpe Euclid-foto’s van de kosmos

Op 7 november zijn de eerste fullcolour beelden van de kosmos van ESA’s ruimtetelescoop Euclid gepresenteerd. Nooit eerder was een telescoop in staat om zulke haarscherpe astronomische beelden te maken van zo'n groot deel van de hemel en zo ver het diepe heelal in. De vijf beelden laten zien dat de telescoop klaar is om de meest uitgebreide 3D-kaart van het heelal tot nu toe te maken en een bijdrage te leveren aan een aantal onopgeloste kosmische puzzels. De RUG is verantwoordelijk voor een deel van de dataverwerking.
NOVA, FSE Science Newsroom | René Fransen
Euclid, ook wel de ‘detective van het donkere heelal’ genoemd, heeft als taak te onderzoeken hoe donkere materie en donkere energie ervoor hebben gezorgd dat ons heelal eruitziet zoals het er nu uitziet. 95% van onze kosmos lijkt te bestaan uit de mysterieuze en nog onbegrepen 'donkere' ingrediënten, die met hun aanwezigheid slechts zeer subtiele veranderingen veroorzaken in het uiterlijk van de objecten die we wel kunnen zien.
3D kaart
Om de 'donkere' invloed op het zichtbare heelal te onthullen, zal Euclid de komende zes jaar de vorm, afstand en snelheid van miljarden sterrenstelsels waarnemen, tot op een afstand van 10 miljard lichtjaar. Hierdoor zal de grootste kosmische 3D-kaart ooit worden gecreëerd. Euclid kan in één keer een opmerkelijk scherp beeld maken van een ongekend groot deel van de hemel in zowel zichtbaar als infrarood licht.
De beelden die vandaag zijn vrijgegeven laten deze speciale capaciteit zien: van heldere sterren tot zwakke sterrenstelsels. Ze tonen de objecten in hun geheel, terwijl ze extreem scherp blijven, zelfs wanneer wordt ingezoomd op verre sterrenstelsels.
(Tekst gaat verder onder de illustratie)





Twee wetenschappers van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG speelden een belangrijk rol bij het Euclid-project. Edwin Valentijn is National project manager, Gijs Verdoes Kleijn werkt voor Euclid aan ground-based imaging surveys. Bovendien is de RUG verantwoordelijk voor verwerking van een deel van de data van de telescoop, in het Euclid Netherlands Science Data Centre bij het Centrum voor Informatietechnologie (CIT).
Zie ook: Euclid has been launched!





Laatst gewijzigd: | 10 februari 2025 09:18 |
Meer nieuws
-
15 april 2025
1,5 miljoen subsidie van Provincie Groningen voor innovatieve technologie in de regio
De Rijksuniversiteit Groningen ontvangt bijna 1,5 miljoen euro subsidie van de Provincie Groningen om ondernemende academische onderzoekers te begeleiden bij het ontwikkelen van innovatieve ideeën tot een startup.
-
15 april 2025
Nathalie Katsonis wint Ammodo Science Award 2025
Voor haar baanbrekende onderzoek naar moleculaire systemen ontvangt Nathalie Katsonis de Ammodo Science Award for fundamental research 2025.
-
15 april 2025
Fundamenteel onderzoek met levensgrote effecten
Nathalie Katsonis wint de Ammodo Science Award for Fundamental Research. Ze ontwikkelt adaptieve moleculaire materialen en onderzoekt de chemische oorsprong van leven, wat ook weer inzichten oplevert voor vaccins en het opruimen van olievlekken op...