Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

ESA presenteert eerste haarscherpe Euclid-foto’s van de kosmos

07 november 2023
Spiraalvormig sterrenstelsel IC 342 | Foto ESA

Op 7 november zijn de eerste fullcolour beelden van de kosmos van ESA’s ruimtetelescoop Euclid gepresenteerd. Nooit eerder was een telescoop in staat om zulke haarscherpe astronomische beelden te maken van zo'n groot deel van de hemel en zo ver het diepe heelal in. De vijf beelden laten zien dat de telescoop klaar is om de meest uitgebreide 3D-kaart van het heelal tot nu toe te maken en een bijdrage te leveren aan een aantal onopgeloste kosmische puzzels. De RUG is verantwoordelijk voor een deel van de dataverwerking.

NOVA, FSE Science Newsroom | René Fransen

Euclid, ook wel de ‘detective van het donkere heelal’ genoemd, heeft als taak te onderzoeken hoe donkere materie en donkere energie ervoor hebben gezorgd dat ons heelal eruitziet zoals het er nu uitziet. 95% van onze kosmos lijkt te bestaan uit de mysterieuze en nog onbegrepen 'donkere' ingrediënten, die met hun aanwezigheid slechts zeer subtiele veranderingen veroorzaken in het uiterlijk van de objecten die we wel kunnen zien.

3D kaart

Om de 'donkere' invloed op het zichtbare heelal te onthullen, zal Euclid de komende zes jaar de vorm, afstand en snelheid van miljarden sterrenstelsels waarnemen, tot op een afstand van 10 miljard lichtjaar. Hierdoor zal de grootste kosmische 3D-kaart ooit worden gecreëerd. Euclid kan in één keer een opmerkelijk scherp beeld maken van een ongekend groot deel van de hemel in zowel zichtbaar als infrarood licht.

De beelden die vandaag zijn vrijgegeven laten deze speciale capaciteit zien: van heldere sterren tot zwakke sterrenstelsels. Ze tonen de objecten in hun geheel, terwijl ze extreem scherp blijven, zelfs wanneer wordt ingezoomd op verre sterrenstelsels. 

(Tekst gaat verder onder de illustratie)

Twee wetenschappers van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG speelden een belangrijk rol bij het Euclid-project. Edwin Valentijn is National project manager, Gijs Verdoes Kleijn werkt voor Euclid aan ground-based imaging surveys. Bovendien is de RUG verantwoordelijk voor verwerking van een deel van de data van de telescoop, in het Euclid Netherlands Science Data Centre bij het Centrum voor Informatietechnologie (CIT).

Zie ook: Euclid has been launched!

Laatst gewijzigd:28 november 2024 15:31
View this page in: English

Meer nieuws

  • 20 januari 2025

    Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt

    Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...

  • 06 januari 2025

    Even sparren met een medische AI-assistent

    Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.

  • 06 januari 2025

    Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt

    Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...