Beleef de Nacht bij de Rijksuniversiteit Groningen
Op 29 oktober 2022 wordt de achttiende editie van de Nacht van de Nacht georganiseerd, een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties. Het doel van de Nacht van de Nacht is om Nederland donkerder en duurzamer te maken. Door heel het land worden activiteiten georganiseerd.
Open huis RUG
Ook de RUG opent haar deuren voor het publiek. In de Bernoulliborg is een uitgebreid programma voor zowel kinderen als volwassenen. Bij goed weer zullen er telescopen buiten staan, maar ook bij slecht weer is er genoeg te beleven.
Vanaf 19:00 uur zijn er rondleidingen door de Blaauw sterrenwacht, zowel in het Nederlands als in het Engels. In het mobiel planetarium kunnen bezoekers mee op reis door het universum. Voor de kinderen is er een astronomische knutselhoek.
Lezingen
Daarnaast zijn er een aantal lezingen. Altijd al willen weten waar de sterren ’s nachts zijn, hoe ver weg ze staan en of onze zon ook een ster is? Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar oud zal sterrenkundige Jeffrey Bout een lezing geven getiteld 'Sterren in het heelal'. Verder zal sterrenkundige dr. Migo Mueller meer vertellen over de ruimtetelescoop James Webb die afgelopen december de ruimte in is geschoten. Deze lezing zal in het Engels gegeven worden.
Programma
Vanaf 19:00 Rondleiding Blaauw Sterrenwacht (elk half uur - EN/NL)
Vanaf 19:00 Planetariumshow (elke drie kwartier - NL)
19:00-19:30 Kinderlezing 'Sterren in het heelal' door Jeffrey Bout (NL)
19:45-20:15 Kinderlezing 'Sterren in het heelal' door Jeffrey Bout (NL)
20:30-21:00 Lezing 'James Webb Space Telescope' door dr. Migo Mueller (EN)
21:30-22:00 Lezing 'James Webb Space Telescope' door dr. Migo Mueller (EN)
Voor de rondleidingen in de Sterrenwacht en de Planetariumshows kunt u zich (gratis) aanmelden via Nacht van de Nacht (Eventbrite). Inschrijven voor de lezingen is niet nodig.
Locatie: Bernoulliborg (Nijenborgh 9, 9747 AG Groningen)
Tijd: 19:00-23:30
Laatst gewijzigd: | 27 oktober 2022 15:57 |
Meer nieuws
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Top-telescopen bouwen om in ons verleden te kijken
Scott Trager ontwikkelt nieuwe methoden om de evolutie van sterren in de Melkweg te ontrafelen – en die van verre sterrenstelsels. ‘Het geeft een gevoel van verwondering als je naar het heelal kijkt en denkt: Hoe is dit ontstaan? Hoe werkt het...
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...