Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Kapteyn Instituut Agenda en Nieuws

Hackathon

Wanneer:za 05-10-2019 09:00 - 18:00
Waar:Kapteyn Instituut, Landleven 12, Groningen op de Zernike Campus
Inschrijvingen open vooraanmelding is vereist!

Sterrenkunde Hackathon

Voor wie : leerlingen 4,5 en 6 VWO in groepjes van vier

Voorkennis: vindt programmeren en sterrenkunde leuk, kennis van Python is handig!

Voertaal: Engels/Nederlands

Programmeertaal: Python

Wil je deelnemen aan de allereerste Kapteyn Hackathon op zaterdag 5 oktober, met het thema: "Een atlas voor de Blaauw Gratama telescoop"? Geef je team op en stap in het leven van een data scientist.

Big data wordt steeds belangrijker in een wereld waar technologie zich blijft ontwikkelen. Dagelijks maken sterrenkundigen gebruik van gigantische stromen data, afkomstig van telescopen in de hele wereld of zelfs in het Heelal. Kunnen we de sterrenkundigen helpen? Kan astronomische data automatisch verwerkt worden? Wat komt er allemaal kijken bij het verwerken van telescoop data? Kunnen we gebruik maken van Machine Learning?

We zijn opzoek naar enthousiaste nieuwsgierige leerlingen uit de bovenbouw van het vwo. Je kan jezelf opgeven in groepen van 4. Er is geen ervaring nodig om mee te kunnen doen. De hackathon zal gebruik maken van de programmeertaal Python.

Achtergrondinformatie

Het ultieme doel van de Hackathon is het ontwikkelen en ontwerpen van een automatisch systeem waarbij observaties van de Groningse Gratama telescoop, op het dak van de Bernoulliborg, automatisch in een overzichtelijke digitale hemelatlas geplaatst worden.

In de afgelopen 5 jaar, voor ongeveer 230 observatie nachten, is de Gratama telescoop gebruikt om de nachtelijke hemel te observeren. Sterrenkundigen verzamelen astronomische gegevens met deze (semi) professionele telescoop, reduceren deze gegevens tot bewerkte beelden, halen hier bruikbare wetenschap uit en synthetiseren de resultaten tot een astronomisch resultaat.

De Hackathon wordt georganiseerd door het Kapteyn Instituut, de afdeling sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met ADASS 2019: een mondiale conferentie over data analyse en software in de sterrenkunde . De conferentie wordt in Groningen gehouden.

Exacte tijden en een gedetailleerd programma van de dag volgt spoedig.

View this page in: English