Professor Klaus Hubacek, dr. Yuli Shan en co-auteurs publiceren nieuwe innovatieve studie; Chinese steden lopen voorop bij CO2-reductie
Ondanks de steeds groter wordende economische activiteit en de stedelijke bevolking, hebben veel van de Chinese steden hun uitstoot van kooldioxide verminderd.
Achtendertig Chinese steden hebben hun uitstoot van planeet verwarmende koolstofdioxide (CO2) verminderd ondanks groeiende economieën en bevolkingsgroepen gedurende ten minste vijf jaar - gedefinieerd als proactief gepiekte steden, onthult een nieuwe studie. Nog eens 21 steden hebben de CO2-uitstoot verminderd omdat hun economie of bevolking in dezelfde periode is ‘afgevallen’ – gedefinieerd als steden met passieve emissiereductie.
De experts ontdekten dat steden met 'emissiepieken', zoals Peking en Taizhou (provincie Zhejiang), een emissiedaling bereikten, voornamelijk als gevolg van efficiëntieverbeteringen en structurele veranderingen in het energieverbruik, terwijl steden met 'achteruitgang', zoals Fuxin (provincie Liaoning) en Shenyang (provincie Liaoning), zullen waarschijnlijk minder uitstoot hebben als gevolg van economische recessie of bevolkingsverlies. Ze bevelen aan dat in plaats van een 'one-size-fits-all'-benadering te gebruiken, emissiedoelen van steden individueel moeten worden vastgesteld, rekening houdend met de hulpbronnen van de stad, industrialisatieniveaus, sociaaleconomische kenmerken en ontwikkelingsdoelen.
Superemitterende steden met verouderde technologieën en een lagere productie-efficiëntie zouden strikte beleidsmaatregelen en doelstellingen voor emissiereductie moeten ontwikkelen, terwijl minder ontwikkelde regio's meer emissieruimte zouden kunnen hebben voor economische ontwikkeling.
Door hun bevindingen te publiceren in Science Bulletin, analyseert een internationaal team van wetenschappers, geleid door de universiteiten van Birmingham (VK), Groningen (Nederland) en Tsinghua University (China) uitgebreide CO2-emissie-inventarissen van 287 Chinese steden van 2001 tot 2019. auteurs bedanken de gegevensbijdrage van meer dan 190 deelnemers aan de Summer School georganiseerd door de Carbon Emission Accounts and Datasets for Emerging Economies (CEADs) aan de Nanjing Normal University (2017) en Tsinghua University (2018 & 2019).
''De ervaringen en lessen die zijn geleerd van die 59 Chinese steden die hun CO2-emissiesteden hebben verminderd, kunnen worden gebruikt als benchmarks voor andere steden.'' Dr. Yuli Shan - Associate Professor in Sustainable Transitions, University of Birmingham
Prof. Klaus Hubacek, een van de co-auteurs van de Rijksuniversiteit Groningen, merkt op: "Steden worstelen vaak met economische achteruitgang en slinkende middelen, maar moeten tegelijkertijd mitigatiedoelen in de gaten houden en zoeken naar synergieën om de energie- en middelenovergang.”
lees de publicatie
Laatst gewijzigd: | 21 maart 2023 12:29 |