Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek The Groningen Research Institute for the Study of Culture (ICOG) News

Vijf Letteren-onderzoekers betrokken bij HAICu-consortium

20 juli 2023

Vijf onderzoekers van de Faculteit der Letteren werken mee in het interdisciplinaire project ‘HAICu: digital Humanities - Artificial Intelligence - Cultural heritage’. Het project kreeg vorige week een NWA-ORC subsidie toegekend van 10,3 miljoen vanuit het programma ‘Onderzoek op Routes door Consortia’ van de Nationale Wetenschapsagenda ( NWA ) van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Het HAICu-consortium bestaat uit zeven deelprojecten waaraan tientallen partners, waaronder verschillende andere universiteiten, hogescholen en maatschappelijke organisaties in samenwerken. Het project wordt geleid door prof. dr. Lambert Schomaker, onderzoeker bij het Bernoulli Institute for Mathematics, Computer Science and Artificial Intelligence van de Faculty of Science and Engineering.

Over het HAICu-project

In het HAICu-project werken AI- en Digital Humanities-onderzoekers samen met erfgoedprofessionals en geïnteresseerde burgers aan wetenschappelijke doorbraken om grootschalige multimodale digitale erfgoedcollecties in context te ontsluiten, te koppelen en te analyseren. De uitzonderlijke uitdagingen van het cultureel erfgoed bieden een unieke kans om de grenzen van AI te verleggen. Toekomstige technieken moeten buiten het laboratorium gebruikt kunnen worden, leren van zo min mogelijk voorbeelden en continu leren van gebruikers. Deze technieken moeten rekening houden met de maatschappelijke vraag naar verantwoorde en verklaarbare methoden voor het maken van multimodale verhalen over ons cultureel erfgoed die verder reiken dan de huidige grote taalmodellen.

Ondersteuning voor samenhangende nieuwsverhalen

Het project bestaat uit 7 deelprojecten. Prof dr. Marcel Broersma en prof. dr. Yael de Haan werken mee aan het deelproject dat op deep learning gebaseerde technieken ontwikkelt die journalisten ondersteunt bij het gebruik van diverse multimodale erfgoedcollecties. Hiermee kunnen nieuwsberichten over vergelijkbare onderwerpen uit verschillende archieven worden verbonden. Dit stelt journalisten in staat samenhangende nieuwsverhalen te creëren die zich in de tijd ontwikkelen. Het doel is om journalisten te helpen bij het begrijpen en contextualiseren van complexe maatschappelijke kwesties.

Geavanceerde AI-methoden die functioneren op beperkte hoeveelheden data

Prof. dr. Malvina Nissim, dr. Tommaso Caselli en dr. Andreas van Cranenburgh werken mee aan het deelproject dat tot doel heeft geavanceerde AI-methoden te ontwikkelen die kunnen functioneren met beperkte hoeveelheden data. De methoden worden op verschillende manieren ontwikkeld: door transfer learning, gestructureerde benaderingen zoals Graph Convolutional Networks en ongecontroleerde, zelfgeleerde en semi-gecontroleerde methoden. De nieuwe leermethoden helpen gebruikers om hun eigen kennis te combineren met de nieuwe, door AI verkregen inzichten.

NWA-ORC

De NWO voert sinds 2018, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), het onderzoeksprogramma van de Nationale Wetenschapsagenda uit. Doel hiervan is om met kennis een positieve en structurele bijdrage te leveren aan de maatschappij van morgen.

Laatst gewijzigd:18 december 2023 12:05
View this page in: English

Meer nieuws

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!