Veni-beurzen voor vier ICOG-onderzoekers
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent aan vier onderzoekers van ICOG een Veni-beurs toe: Mohamad El-Merheb, Sasha Goldstein-Sabbah, João C. Magalhães en E. S. Marteijn. De laureaten kunnen met dit bedrag gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen.
In totaal heeft NWO heeft aan 188 veelbelovende jonge wetenschappers een Veni-financiering van maximaal 280.000 euro toegekend. Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma. Veni is gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.
Onderstaande voorstellen hebben bij ICOG een Veni mogen ontvangen.
Soevereiniteit, heiligheid, geweld en bekering in de Outremer: de kruistochten van Lodewijk IX in Arabisch en ‘Islamicate’ politiek denken
Dit project bestudeert de weerslag van het contact tussenbewoners van het Oostelijke Middellandse zeegebied en Latijns-christelijke kruisvaarders op het premoderne ’Islamicate’ politiek gedachtegoed. Het onderzoek richt zich op tot nu toe veronachtzaamde Arabische verhandelingen van Moslims, Joden en Christenen in combinatie met hun materiële cultuur, tot stand gekomen tijdens het verblijf van de kruistocht van Lodewijk IX aldaar. Doel is te demonstreren hoe en waarom een ideologisch project van een Franse koning in het Oosten nieuwe Islamitische ideeën over soevereiniteit, legitimiteit en het Latijnse Westen teweegbracht. Daardoor veranderden tevens Islamitische visies op heiligheid, rechtvaardiging van oorlogvoering en religieuze bekering fundamenteel.
Optimizing Orientalism? Rethinking the Global Jewish Elite
Hoe bouwden Joden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA) transnationale filantropische, commerciële en diplomatieke netwerken op tussen 1860-1948? Met behulp van documenten uit private en institutionele archieven onderzoekt dit project de invloed van de Joodse gemeenschap in de MENA-regio en daarmee de relatie tussen transnationale religieuze netwerken en imperialisme. Door de invloed van Joodse gemeenschappen buiten Europa te bestuderen, werpt het project nieuw licht op aannames over centrum en periferie in het rijk. Mijn hypothese is dat de Joodse gemeenschap, binnen de context van de Europese imperialistische ambities, voortdurend de sociale normen en politieke verwachtingen van de kolonisator uitdaagde.
(Her)vormen Moderatie van Platformcontent
Het vermogen van sociale mediaplatforms om te definiëren en te bepalen wat verwerpelijk en wenselijk is (moderatie van platformcontent), heeft de vrijheid van meningsuiting wereldwijd gevormd.
Toch is er weinig bekend over de totstandkoming van deze bestuursregimes. Welke belangen namen platformen ter harte en welke negeerden ze bij het navigeren van de unieke politieke technische, juridische, en economische dimensies van het controleren van publieke uitingen.
Dit project zal kritieke momenten in de ontwikkeling van moderatieregels bestuderen. De bevindingen worden gebruikt om een blauwdruk te creëren voor het herzien van moderatietechnieken en -procedures, waarbij open datasets worden geproduceerd.
Rituelen in Beweging: Diasporische religie van christelijke Palestijnse vluchtelingen, 1948-heden
Dr. E. S. Marteijn
Het overgrote deel van de christelijke Palestijnen wereldwijd woont in de diaspora. Wetenschappelijke kennis over deze gemeenschappen is schaars. Dit onderzoeksproject brengt het ontstaan van christelijke Palestijnse vluchtelingengroepen van 1948 tot het heden in kaart, en beschrijft de globale netwerken waartoe zij behoren. Onderzocht wordt hoe hun theologische gedachtegoed en religieuze praktijken worden beïnvloed in conflictsituaties en door gedwongen migratie. Drie contexten staan centraal: Israël (intern ontheemden), Libanon (migratie binnen de regio) en Duitsland (migratie buiten de regio). Dit project brengt bovendien een interdisciplinair theoretisch raamwerk tot stand dat helpt de relatie tussen religie en vluchtelingen beter te begrijpen.
Laatst gewijzigd: | 06 september 2023 16:04 |
Meer nieuws
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.
-
10 juni 2024
Om een wolkenkrabber heen zwermen
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...