Over het CDD
Algemene informatie
Het CDD van de Rijksuniversiteit Groningen is de plek waar studenten terecht kunnen met hun lees-, en spellingproblemen. Via een aanmelding bij het Studenten Service Centrum (SSC) of de studieadviseur komen studenten bij ons terecht en kunnen ze getest worden op hun lees-, en spellingvaardigheid. Deze verwijzing van het SSC kan nodig zijn omdat bijvoorbeeld een eerdere dyslexieverklaring wordt afgewezen of omdat je hebt gemerkt dat je veel meer tijd kwijt bent met lezen, studeren en het maken van tentamens dan bijvoorbeeld je studiegenoten.
Soms wordt een eerdere dyslexieverklaring afgewezen bij de universiteit. In zo’n geval kom je in aanmerking voor een herevaluatie van je lees-, en spellingvaardigheid. Wanneer je geen eerdere verklaring hebt maar wel problemen met lezen en spellen opmerkt, kun je een e-mail sturen naar het SSC of de studieadviseur waarin je de problemen uitlegt. Zij verwijzen je dan ook door naar ons.
Wanneer je vermoedt dat je dyslexie hebt, kun je het SSC een bericht sturen of contact opnemen met je eigen studieadviseur. Heb je vragen over dyslexie, stuur dan mail naar ons.
Hoe gaan we te werk?
Wanneer de studentendecaan van het SSC de verwijzing naar ons doorstuurt, is het de bedoeling dat jij als student contact met ons opneemt. Wij beantwoorden dan zo spoedig mogelijk deze e-mail en plannen dan een eerste afspraak in. De eerste afspraak is altijd een intake/kennismakingsgesprek die ongeveer 45 minuten duurt. Meestal vindt deze afspraak online plaats. Tijdens deze afspraak vragen we alles wat relevant kan zijn om zo goed mogelijk een beeld te krijgen van de lees-, en spellingproblematiek. Denk aan vragen zoals: hoe lang heb je deze lees- en spellingproblemen al, heb je enkel problemen met lezen of spellen of met allebei, enzovoort. Na deze afspraak werken wij de intake uit en plannen we, normaal gesproken, een vervolgafspraak in.
Tijdens deze vervolgafspraak, die ongeveer anderhalf uur duurt, zullen we een aantal testen bij je afnemen die relevant zijn om de diagnose dyslexie vast te stellen. We zullen altijd je lees-, en spellingvaardigheid testen, maar ook wat andere vaardigheden die van belang zijn bij het stellen van de diagnose. Deze afspraak vindt altijd plaats in het kantoor van het CDD in het Harmoniegebouw in het centrum van Groningen.
Nadat we alle testen bij je af hebben genomen, zullen we je rapport met daarin ook de intakegegevens verder uitwerken. Nadat het rapport uitgewerkt is, zullen we contact met je opnemen en een evaluatieafspraak met je inplannen. In deze afspraak bespreken we de resultaten, geven we adviezen en voorzien we nog enkele tips & tricks. Het is de bedoeling dat het volledige rapport wordt opgestuurd naar de studentendecaan waar jij contact mee hebt gehad. De studentendecaan verwerkt het rapport en bekijkt onze adviezen goed.
Aanpassingen / hulpmiddelen met dyslexieverklaring
Wanneer er uit de diagnostiek blijkt dat je dyslexie hebt, krijg je een dyslexieverklaring. Met een dyslexieverklaring kun je een verzoek voor tentamenvoorzieningen indienen, zoals extra tentamentijd en/of coulance bij spellingfouten. Aangezien studenten met dyslexie vooral meer tijd nodig hebben om te lezen, zouden ze met behulp van extra tijd bij tentamens geen achterstand oplopen ten opzichte van andere studenten.
Wat zijn de kosten?
Het CDD heeft als doel om studenten met (een vermoeden van) dyslexie relatief goedkoop te helpen, omdat we weten dat studenten niet altijd veel te besteden hebben. Daarom zijn we met de Rijksuniversiteit Groningen overeengekomen dat de meeste kosten door de universiteit zelf worden vergoed. We vragen enkel een bijdrage van 100 euro in het geval van een volledig onderzoek. Een volledig onderzoek wordt afgenomen wanneer de student nog geen eerdere dyslexieverklaring heeft. In het geval van een herevaluatie vragen wij een bijdrage van 50 euro. Dit onderzoek vindt plaats wanneer de student al een eerdere dyslexieverklaring heeft die wordt afgewezen door het SSC.
Laatst gewijzigd: | 20 december 2024 21:00 |